Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10-годишният Максимилиан е едно от децата на "Българската Коледа"

10-годишният Максимилиан Младенов от Пловдив
Снимка: Семеен албум

Максимилиан е на 10 години и страда от Детска церебрална парализа, има и изоставане в нервно-психичното развитие. Той е най-голямото щастие, но и най-голямата житейска битка на Ирина и Красимир Младенови. Сега те живеят в Пловдив, но са от рудоземското село Чепинци. Мечтата да имат рожба ги изправя пред важно решение - да осиновят дете, защото инвитро процедурите са несполучливи. 

На Коледа Ирина и Краси получават известие, че са одобрени да станат родители. Така четиримесечният Макси влиза в живота им и осмисля дните им. С времето обаче забелязват, че детето не може да се движи добре. Когато навършва една година разбират тежката диагноза - Детска церебрална парализа.

Вестта за коварната болест разтърсва родителите. Близки ги съветват да върнат Макси и да си вземат друго, здраво дете. Ирина и Краси обаче категорично отхвърлят това. Убедени са, че съдбата им е такава, Господ така е решил. А детето не е стока, която може да бъде върната. 

Така започва битката за здравето на малкото момче – с обич, грижи, търпение и решимост да победят доколкото е възможно коварната болест. Дори сменят населеното място, в което живеят - от Смолян се преместват в Пловдив, за да осигурят  специализирани грижи за сина си. 

Рехабилитацията, от която Макси се нуждае, е сериозно финансово предизвикателство пред семейството. Бащата е с ТЕЛК-ово решение и е прекарал два инфаркта. Въпреки това е работел като готвач, но е съкратен заради коронакризата. 

Майката е неотлъчно до Макси, който ходи на училище и сега е в трети клас. Посещава училище "Паисий Хилендарски" в Пловдив, децата го приемат много добре. А майката Ирина придружава момчето и в часовете, за да му помага, тъй като той не може да се оправя сам.

Макси се нуждае от всекидневни поддържащи терапии - рехабилитация, логопед, лекарства. Родителите успяват да му осигурят процедури три до четири пъти в седмицата. За един час рехабилитация те плащат по 35 лева, за логопед цената също е 35 лева на час. За да оцелеят и да осигурят нужните на детето процедури, семейството започва да изработва коледна украса.

Благодарение на добри хора и на решителността си да не се отказват, Ирина и Красимир продължават напред. 

Искали да купят проходилка за Макси и като по чудо желанието им се сбъднало още преди Коледа. Непознат им се обажда и казва, че ще купи проходилката, от която момчето има нужда. А тя никак не е евтина, цената й надхвърля 2000 лева. Родителите са стъписани и много благодарни. 

Случаят не е единичен. Помощ за Макси е идвала през годините и от други добри хора.

Финансова помощ семейство Младенови получава вече трета година и от „Българската Коледа“

Майката на Макси приветства благотворителната инициатива, която наистина помага на деца в нужда.

Ирина Младенова е убедена, че чудеса стават не само по Коледа, стига да вярваш в тях.

Родителите на Макси си пожелават колкото е възможно синът им да бъде самостоятелен, да се обслужва и грижи сам за себе си. 

Желаещите да помогнат могат да намерят във Фейсбук страничката „Нека помогнем на Макси да оздравее“

10-годишният Максимилиан с майка си Ирина и баща си Красимир Младенови







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23