Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравното министерство започва информационна кампания за ваксинирането

Ресторантите и моловете остават затворени до края на януари

Детските градини отварят на 4 януари

| обновено на 17.12.20 в 17:13

След ваканцията на 4 януари 2021 г. врати ще отворят детските градини, яслите и училищата за учениците от 1 до 4 клас. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов. От 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии, кина при 30% капацитет на заетост на местата в тях.

Забраните за моловете също остават, с изключение на институциите в тях - банките, аптеки и офисите на телекомуникационните компании. Нощните заведения, игралните зали и казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари. Ресторантите и спортните зали също ще останат затворени също до 31 януари“, посочи Ангелов.

 Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че 14-дневната заболяемост средно за България е 438 на 100 000, което ни отрежда 14-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство и 3-о на Балканите след Сърбия и Северна Македония. Смъртността тя е 21,4 на 100 000, което ни отрежда 2-ро място в ЕС след Словения и 1-во на Балканския полуостров. За изминалите 14 дни тенденцията средно за ЕС е плюс 4,8% в броя на новорегистрираните случаи, а за същия период в България той е минус 4,5%. Това вече се отразява и на хоспитализациите, но все още не тежките случаи и на смъртността – нещо, което очакваме да стане факт до края на годината, каза още той.

Министърът на образованието Красимир Вълчев уточни, че все още не е взето решение дали  учениците от 5 до 12 клас ще останат на дистанционно обучение до края на януари.

Не е честно да обвиним децата като основна причина за заразата, категоричен е министърът. Той посочи, че има ясно разграничение между по – малките и по – големите ученици. По - малките деца и ученици в по - малка степен са разпространители на заразата и това доминира в научните изследвания, каза Вълчев. Той призова за голяма предпазливост, когато се обвиняват училищата и детските градини. По думите му е необходимо да има диференциран подход. 

В системата на образованието сме постигнали краен индекс на затваряне - три седмици цялата система е затворена,  отбеляза министър Вълчев. 

Той обърна внимание, че крайният локдаун води до намаляване на стойностите, но вирусът не изчезва.

Не можем да държим децата затворени до края на месец май, подчерта Вълчев.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че сектор търговия продължава да работи с изключение на МОЛ-овете. Подпомогнати са близо 24 000 физически лица с кредити до 100 милиона лева от Българската банка за развитие, посочи министърът. Той каза още, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за подкрепа по мерките, разработени съвместно с НАП. 

Здравният министър за ваксинирането 

Министерството на здравеопазването няма да се превръща в дистрибутор на ваксини, нито ще провежда кампания да убеждава българските граждани за точно определена ваксина. Това подчерта министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

Напротив, българските граждани искат да чуят отговор на всеки един въпрос, който ги притеснява. И министерството на здравеопазването ще се ангажира да създаде такава информационна среда, че всеки един български лекар да получава информацията преди всички, смляна информация, за да може да я предостави на достъпен, разбираем и навременно на всеки един български пациент.

А аз като министър на здравеопазването ще настоявам от всяка една фирма производител да отговори на българските граждани, категорично заяви здравният министър. 

Това, което ние ще направим, е да се опитаме да убедим нашия народ, че ваксинирането е това, което ще даде спасението на нашия народ. Това ще се опитаме да направим, а не да определяме или предопределяме избора на хората. Трябва да ги информираме, за да могат те да вземат информиран избор, съветвани от своите лекари. 

Ще се опитаме да убедим нашия народ, че ваксинирането ще спаси нашия народ. Трябва да ги информираме, за да могат те да провеждат своя информиран избор.

Не искам българите да бъдат излекувани, искам българите да бъдат здрави, каза още министър Ангелов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55