Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МК решава до два месеца ще събарят или ремонтират опасния склад до Сточна гара

Споровете за полуразрушения склад ще затруднят сериозно трафика на Сточна гара

| обновено на 05.01.21 в 17:01

Заявление, входирано на 23 декември в Министерството на културата, респ. НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство) от архитект Петкана Бакалова от Пловдив спря за пореден път събарянето на полусрутения опасен склад на бул. „Христо Ботев“ срещу Сточна гара. Основният мотив на Бакалова е да бъде съхранена историята на Тютюневия град за бъдещите поколения. По думите й този склад попада в рамките на важна зона за културната инфраструктура на Пловдив.

Амелия Гешева, заместник - министър на културата инспектира заедно с кмета Здравко Димитров рушащата се сграда. Тя се ангажира с бързо становище до два месеца по заявлението, което цели обявявене на склада за недвижима културна ценност, съгласно Закона за културното наследство. Заместник министърът на културата заяви, че на този етап няма да се пристъпи към събаряне на сградата. 

Гешева  припомни, че идеята на министерството е да се задейства процедура за нов план на Тютюневия град, включително и на охранителните зони. Това се очаква да стане в началото на февруари.

Собственикът на обекта Пламен Моравенов съобщи, че имат план да построят сграда със смесено предназначение на мястото на склада с подземни гаражи. Моравенов обяви, че първо трябва да се премине през всички съдебни процедури, ако сградата бъде обявена за паметник на културата. Той припомни, че два пъти са имали желание да съборят сградата, но са входирани жалби от различни лица. От 2008 година е ясно, че този склад не е паметник на културата.

Кметът Здравко Димитров съобщи, че до дни ще стартират процедури по обезопасяване на обекта. От общината ще спрат за движение на автомобили - северната лента на бул. „Христо Ботев“. Това се прави по препоръка на МК, които за пореден път констатираха опасни елементи от рушащата се сграда. "Очаква се сняг до края на тази седмица, и това налага нашите бързи мерки. Не сме виновни нито ние, нито собствениците, извинявам се на гражданите, виновна е арх. Бакалова, която спря демонтажа на тази сграда", посочи кметът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07