Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълна промяна на навиците за повече безопасност на пътя

Йонко Иванов
Снимка: БГНЕС

Да се промени коренно начина на възстановяване на контролни точки, да се изисква унифициране на ценза на преподавателите и да се повишат заплатите на изпитващите, за да няма корупция в системата. За това настоява  Йонко  Иванов,председател на Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка.

В предаването „Ден след ден“ той конкретизира част от исканията си ,които ще защитава в бъдещи дискусии по  Правителствената концепция за обучение по безопасност на движението по  пътищата

„Водачите, които са с отнети контролни точки и шофьорски книжки не просто да бъдат изпитвани в класната стая като ученици, а с тях активно да работят психолози, които да анализират причините за поведението им на пътя и да ги отстранят. А , ако кандидат- шофьорът не успее да издържи практическия си изпит в продължение на година – задължително да положи цял един нов курс на обучение“ – настоява Иванов.

Според него трябва да се унифицират програмите и ценза на  обучаващите се за преподаватели в автотранспорта. Към момента  нивото в момента е значително занижено в някои от учебните заведения, тъй като не се работи по единна порграма за всички, а с индивидиални, а често пъти има и  самостоятелни обучения.

„Това е недопустимо. Цяла генерация от преподаватели си отива , а новите не са с това ниво“  - възмущава се Иванов и допълва , че очаква чрез програмата „Обучение за цял живот“ навиците за безопасност на движението  да започват да се изграждат  още в детските градини и училищата. Отчита като минус реалната липса на такива в момента , заради ковидепидемията.  Настоява да се обсъдят възможностите за адекватни на ситуацията и методи за безопасно провеждане на шофьорски курсове. Дори и да се помисли те да се провеждат по „американски модел“, който представлява самостоятелно практическо обучение от страна на родители към децата си .  

Относно практическия изпит задължително да се въведе изпит на полигон с реални метеорологични условия, а не както до сега  чрез видеоуроци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43