Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентич за Ботев: Сега оставане, а после към върха

Азрудин Валентич (вдясно), анализаторът Кристиян Тиритиело и тримата нови
Снимка: ПФК Ботев Пловдив

Ботев (Пловдив) представи Азрудин Валентич като новия старши треньор на мъжкия отбор на пресконференция в конферентната зала на "Футболен комплекс Ботев 1912".

На брифинга бе представен и Кристиан Тиритиело, който ще бъде директор на звено "анализи". Също така бяха представени и трима нови футболисти - Кевин Янсон, Реда Рабей и Марио Младеновски.

Азрудин Валентич е роден на 21 юли 1970 година, а юношеската му кариера минава в Сараево. Като футболист е играл за отборите на Райт Роувърс, СК Ворвертц и Олимпия (Любляна).

Треньорската му кариера стартира в шведския тим Васалундс и преминава през Асириска и Далкурд, а за последно бе част от датския тим Фремад Амагер..

"Аз съм семеен човек Имам двама синове на 14 и 17 години. Може да ме наричате Вали. Идвам от Швеция, но съм роден в Югославия. Босненец съм. Живея в Швеция от 2002 година. Прекарах 18 години в тази страна. През миналата година се преместих в Дания. Започнах кариерата си като треньор в Швеция.

Много хора биха се изненадали на преместването ми в Ботев. Аз съм балканец, за мен решението не беше трудно. На мен ми е позната балканската енергия и любовта към футбола. Всички знаят какво се случва в Ботев, но и всички знаят какво е Ботев. Това в е най-старият футболен клуб в България. Ако погледнем таблицата с класирането, ще кажем, че нашата основна цел е да печелим точки. Ще бъда честен - дошъл съм, за да мога заедно с футболистите да придвижим Ботев към челото на класирането", заяви Азрудин Валентич.

"Наблюдавахме дербито с Локомотив и загубата с 0:6. Но тогава знам какво е било в главите на футболистите – пълна неизвестност за бъдещето на Ботев. Аз знам какво е градско дерби – такива има и в Копенхаген, и в Сараево. На феновете искам да обещая едно – може да загубим следващото дерби, но само ако Локомомтив е два пъти по-добър от сега. Но ще дадем всичко от себе си и ще умрем на терена“, обеща той.

Валентич добави, че като специалист обича да работи с млади футболисти. Новият наставник на "канарчетата" бе категоричен, че ще играят тези, които покажат качества и енергия да печелят мачове. Азрудин Валентич коментира и казуса с тежката контузия на Тодор Неделев.

"Много добре знаем, че Тодор Неделев е голямата звезда на отбора. Неприятно е, че е тежко контузен, надявам се да се възстанови пълноценно. Все пак добре е, че това стана в началото на подтотовката, а не непосредствено преди старта на новия сезон. Така ще можем да вземем мерки около сглобяването на състава без него. Ще се опитаме да се справим по най-добрия начин", допълни още Валентич.

"Аз ще работя като аналитик. Работил съм с Вали в Дания и Швеция", заяви Кристиан Тиритиело.

Азрудин Валентич не възнамерява да води Ботев на лагер в чужбина, а отборът да води подготовката си на базата в Коматево, където условията за тренировки и възстановяване са на високо ниво.

Заедно с двамата специалисти представени бяха и три нови попълнения – френският нападател Реда Рабей, 20-годишният младежки национал на Македония Марио Младеновски и 20-годишният халф Кевин Хьог Янсон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Локо -

"Локомотив" и "Хебър" с равенство 3:3

"Хебър" измъкна точка при гостуването си на "Локомотив" (Пловдив) в мач от 12-ия кръг на Първа лига. Гостите се добраха до равенството с два гола в добавено време. Така тимът на треньора Любослав Пенев остана на шесто място във временното класиране с актив от 12 точки, а "Хебър" e 14-и с пет пункта. Срещата започна отлично за гостите от Пазарджик. В..

публикувано на 13.09.24 в 19:44
Николай Бухалов изтегли жребия за Купа

Нестеров срещу Аревало е първият мач между България и Салвадор

С двубой между Пьотр Нестеров и Марсело Аревало ще бъде дадено началото на дуела между България и Салвадор от турнира за Купа "Дейвис". Това отреди тегленият днес жребий за срещата от Световна група II на световното отборно първенство по тенис за мъже, която ще се проведе на 14 и 15 септември на кортовете на ТК „Локомотив" в гр. Пловдив. Жребият беше..

публикувано на 13.09.24 в 14:06

Локо посреща "Хебър" в 17:00 часа на "Лаута"

С два мача днес стартира изтегленият 12-и кръг в Първа лига. От 17:00 часа "Локомотив" (Пловдив) посреща "Хебър", а от 19:30 "Ботев" (Враца) е домакин на "Спартак" (Варна). "Локомотив" (Пловдив) се намира на шестото място във временното класиране с актив от 11 точки. "Черно-белите" могат да влязат в Топ 4 при успех над "Хебър". Отборът игра контрола в..

публикувано на 13.09.24 в 11:46
Отборът на България за Купа

Капитанът Валентин Димов: Можем да победим Салвадор

Капитанът на тима на България за Купа "Дейвис" Валентин Димов изрази увереност във възможностите на отбора преди предстоящия двубой срещу Салвадор от Световна група II. Той даде пресконференция заедно с помощник-треньора Тихомир Грозданов и състезателите от тима преди срещите на кортовете на тенис клуб "Локомотив" в Пловдив. „Провеждаме лагер тук..

публикувано на 12.09.24 в 13:35
Радост в съблекалнята на

"Марица" се класира за основната фаза на Купата на България

Станаха ясни четирите представители от Югоизток, които ще представят зоната в основната фаза на турнира за Купата на България. Феновете на "Марица" (Пловдив), "Черноморец" (Бургас), "Саяна" (Хасково) и "Розова долина" (Казанлък) ще имат удоволсвтието да подкрепят любимците си в двубой срещу тим от Втора лига. Мачовете ще се играят през октомври, а все..

публикувано на 12.09.24 в 13:07