Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в Пловдив и региона се нормализира

След продължителните валежи от дъжд ситуацията в Пловдив и областта се успокоява. Не се размина обаче без проблемни ситуации и тук. 

В следобедните часове река Чая е излязла от коритото си и е заляла пътя за Крумово под ЖП надлеза Ягодово-Катуница. Движението е спряно.  На място работят екипи на пожарната и полицията.  

Към 17 часа нивото на река Марица след обилните валежи е повишено, но е далеч под критичната точка, съобщиха от Областната управа.  За момента единствено в две населени места – с. Крушево- община Първомай и  Болярино –община Раковски, отводнителните канали са достигнали своя максимум. 

Обстановката с големите язовири на територията на областта към момента е под контрол. Пикът на максималния приток вода към язовирите от каскада Доспат –Въча е достигнат по обед и се очаква в следващите часове намаляване на постъпващата в язовир Цанков камък вода. В язовир Въча към момента има още над 15 и половина  мил. куб. м. свободен обем, който е достатъчен да поеме постъпващата вода.  Малките язовири, стопанисвани от общините, също  имат достатъчно обем, като само тези в община Карлово са запълнени на  65%. 

И язовирите на Напоителни системи имат големи свободни обеми. Това са Пясъчник, Домлян, Брягово, Леново, 40-те извора, Сушица, така че  няма риск от преливане, уверяват експертите на Областната управа. 

Отпадна и опасността от заливане на пречиствателна станция край Стамболийски, както и за депото за сметосъбиране при  с. Цалапица. 

В Пловдив ситуацията не се усложни, като се размина само с наводнен участък от кръговото под надлез „Скобелева майка“. Движението там спря за няколко часа, но към два следобед бе възстановено. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07