Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден. Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив.

Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните 

Католическата общност изрази недоволство, че в един и същи ден трябва да празнува най-големия си празник Великден и да ходи до избирателните секции за гласуване.

„Това до известна степен ще възпрепятства отбелязването на най-светлия ден в католическия свят и може да създаде известни проблеми за католическата общност в областта, коментира за Радио Пловдив отец Димитър Димитров от църквата „Свети Дух“ в кв. Тракия.

И допълни, че вчерашното решение  на Държавния глава е раздвоило  католическата общноста  по въпроса дали датата за предстоящите парламентарни избори е подходяща. Според някои хора определянето й не е съобразено с един от най-светлите празници в целия католически свят. И това ще бъде и причина да не отидат до избирателните урни.

Отец Димитър подчерта, че католиците от Пловдив и региона винаги са участвали активно в изборните процеси. Самият той никога не е пропускал да упражни правото си на глас в предходни избори.

Не е проблем, че изборите и Великден са на една дата смятат арменци

Правото да гласуваш в изборния ден не зависи от религиозните празници. Това стана ясно от телефонна анкета на случаен принцип с пловдивчани от арменски произход. В града под тепетата живее най- голямата общност в България.

Тя не смята да излиза с единно и категорично становище по повод факта, че тази година арменският Великден се пада на датата 4- ти април, за когато са насрочени парламентарните избори.

Според запитаните гражданските отговорности и личното вероизповедание не бива да се противопоставят по никакъв начин.  

Единствено домакините, които ще приготвят празнични трапези и тези, които ще пътуват при роднини в страната споделиха , че съвпадението на датите е неудачно.

Други ги контрираха, че нито посещението на Празничната великденска служба, нито предстоящите семейни сбирки могат да бъдат пречка пред тези, които иската да отнидат до урните.

„Гласуването няма да отнеме повече от един час в град с размерите на Пловдив, дори в обстановка на спазване на противоепидемични мерки"- пресмята един от анкетираните. 

Мнения на представители на католическата и арменската общности в Пловдив можете да чуете в прикачените файлове

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е домакин на Национална конференция за редки болести

Петнадесетата Национална конференция за редки болести и лекарства сираци събира в Пловдив над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власт и индустрия. Те ще споделят опит и ще се запознаят с актуални новости в областта на диагностиката, лечението и проследяването на редките болести. През последното..

публикувано на 13.09.24 в 07:34

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24