Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карловци пак искат вълнената фабрика да бъде върната на града

Тя е дарена за вечни времена на Карлово от най-големия български дарител Евлоги Георгиев

Жители на Карлово внесоха в областната управа подписка, в която настояват за връщането на фабриката за вълнени изделия на града, дарена от Евлоги Георгиев на родния му град за вечни времена. Фабриката бе приватизирана преди 23 години и от тогава се руши.

Петицията стартира на 4-ти януари и до края на месеца събрахме 2017 подписа, обясни пред Радио Пловдив Атанас Чернооков, председател на инициативния комитет за връщането на фабриката. Според него ограничителните мерки, страха от предоставянето на лични данни, студеното време и ограниченията по разгласяването на гражданската петиция са причината за сравнително малкото подписи. Чернооков благодари на всички, подкрепили инициативата за връщането на вълнената фабрика на карловци.

По закон в едномесечен срок Областният управител трябва да се произнесе по нашето искане и да придвижи подписката до министър-председателя, допълни Атанас Чернооков.

Това е пореден опит за връщането на дарението. Сградата, която над 100 години е била вълнено-текстилна фабрика, и прилежащия й терен от 5 700 кв. м. в подножието на Стара планина бяха приватизирани през 90-те години и сега са в активите на частен холдинг. Общината от години води дела да си я върне, но досега без успех.  

"Собственикът дори ми предложи общината да купи фабриката. Аз му отговорих, че няма как да купим нещо, което ни е било дарено. Като му е скъпо или не му изнася да ремонтира сградата, да ни я дари, а ние ще намерим средства по европейските фондове да я реставрираме", заяви кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. 

Фабриката е изградена със собствени средства и дарена за вечни времена на карловци от най-големия български дарител Евлоги Георгиев. С приходите от фабриката, в която са работили стотици жители, трябвало да се издържат училище и болница, също дарени от Евлоги Георгиев.

От областната управа уточниха, че внесената подписка се разглежда от експерти в администрацията и след това областният управител Дани Каназирева е готова да се срещне с инициативния комитет. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

20-годишен водач пострада при катастрофа край Ягодово

Катастрофа е възникнала около 17.30 ч. на входа на с. Ягодово, съобщиха от пловдивската полиция.  Според първоначалната информация, 20-годишен водач не спрял с микробуса си на знак "стоп" и бил ударен от движещ се с предимство тежкотоварен камион.  Алкохолните проби на двамата водачи са отрицателни, посочват от полицията. Младежът е откаран в..

публикувано на 19.09.24 в 17:38

Оставиха в ареста 3-мата, отвлекли и пребили мъж заради чат

Кметският наместник на хисарското село Мало Крушево и бивш кмет на Красново Цвятко Истилянов, синът му Петър и неговият приятел Валентин Джевизов остават в ареста. Това реши преди минути Районният съд в Пловдив, като мярката подлежи на обжалване пред Окръжния съд. Трима в ареста, пребили мъж за чат с жената на един от тях Тримата са..

публикувано на 19.09.24 в 17:32

Задържаха ало измамник, ощетил пенсионери с близо 27 000 лв.

Районната прокуратура в Пловдив задържа под стража за 72 часа 25-годишен мъж за извършени телефонни измами за близо 27 000 лева. Повдигнато му е обвинение за имамите, при които са пострадали двама пенсионери на 77 и 75 години. По делото е установено, че на 21 юни тази година в дома си в Пловдив непознат мъж позвънил на единия пенсионер, като се..

публикувано на 19.09.24 в 17:16

100 000 коли влизат в Пловдив всеки ден, отчете общината

Между 75 и 100 хил. моторни превозни средства всеки ден влизат в Пловдив, сочат данни на данъчната служба за регистрираните МПС на територията на община Пловдив, от "Пътна полиция" и общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта", съобщи заместник-кметът по строителство, инвестиции и общинска собственост на Община Пловдив инж. Тошо..

публикувано на 19.09.24 в 16:50

След промени в ЗДвП камерите на ТОЛ системата ще засичат средна скорост

До края на годината камерите на ТОЛ системата имат готовност да започнат да снимат за скорост, обяви в Пловдив служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Служебният кабинет внесе изменение в Закона за движение по пътищата, където дефинираме именно "средна скорост", за да може тя да бъде правоприлагана", каза..

обновено на 19.09.24 в 15:01