Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив е готова да откупи от ББР Пешеходния мост

Община Пловдив може да стане собственик на търговските обекти върху Пешеходният мост над река Марица. За целта предстоят преговори на местната администрация с Българската банка за развитие, която към момента  стопанисва съоръжението.

Това обяви днес кмета на Пловдив Здравко Димитров, след като се е запознал с идеята кмета на район „Централен“ Георги Стаменов за механизмите, по които това да стане.

Мостът бе отдаден на концесия на фирма на бизнесмена Денис Бареков през 2001 година за срок от 35 години и с ангажимент да плаща на общината 10 000 лева годишно. През 2018 година обаче държавната Българска банка за развитие придобива права върху фирмата на Бареков,  "Търговски център Марица" ЕООД, която е концесионер на моста.

 Към днешна дата именно ББР стопанисва съоръжението, като получава наемите и изплаща концесионните си задължения. 

По думите на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов от банката имат готовност да продадат фирмата за 4,3 млн. лева, като разсрочат плащането за 10 години. Това означава вноски от по 430 хил. лева на година.

Ако това се случи Община Пловдив ще има приходи от наемите от магазините, както и възможност да преобрази целия мост като го направи предпочитано място за пловдивчани и гостите на града, които да се наслаждават на гледката към Марица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Загинали са и двамата пилоти на разбилия се в "Граф Игнатиево" самолет

Двамата пилоти на катастрофиралия днес по обед военен самолет за загинали, съобщи на брифинг в базата министърът на отбраната Атанас Запрянов. Съболезнования за загубата изрази служебният премиер Димитър Главчев, който също пристигна на място. Това са инструкторите майор Петко Димитров на 51 години и и ст. лейтенант Венцислав Докин на 28 години...

обновено на 13.09.24 в 17:49

Отворено е движението през кръговото на Централна гара

Отвориха за движение кръговото кръстовище до Централна жп гара в Пловдив. В 17:10 ч. тръгна първият автомобил.  На отварянето на кръстовището бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместниците му Тошо Пашов и Иван Стоянов.  "Поетите ангажименти от нас и от изпълнителите към НКЖИ, втори обект за два дни, с оглед на предстоящият първи учебен ден,..

обновено на 13.09.24 в 17:49

Учебно - боен самолет се разби на авиобаза Граф Игнатиево

Двуместен учебно - боен самолет L – 39 ZA  катастрофира в авиобаза Граф Игнтаиево.  Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации. Пет екипа на пожарната гасиха огъня на мястото на инцидента. Кадри, веднага след него показваха гъст облак дим в района на военното летище. Заради трагичния инцидент МО отмени планираното за утре..

обновено на 13.09.24 в 17:48

Обявиха обществената поръчка за нова сграда на МГ

Община Пловдив обяви обществената поръчка за проектиране, надзор и строителство на нова сграда на Математическата гимназия. Цената на всички дейности е 30 милиона лева без ДДС. Предвидено е  училището да има ще има 6 корпуса - учебен блок, администрация, сектор "Здравеопазване" и библиотечно-информационен център, корпус за спорт, център..

обновено на 13.09.24 в 17:48

Отварят кръговото на Централна гара в 17 часа

В 17 часа ще бъде пуснато движението при кръговото кръстовище до жп гарата в Пловдив. С това се очаква значително възстановяване на трафика при ремонтирания участък, както и връзката между  булевардите "Христо Ботев" и "Руски" и "Иван Вазов".   Ремонтите в посока бул. "Васил Априлов" обаче ще продължат.  Кръговото беше..

публикувано на 13.09.24 в 14:50