Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емануел Току под наем в Ботев за 1,5 години

Емануел Току и Азрудин Валентич
Снимка: ПФК Ботев Пловдив

20-годишният младежки национал на Гана Емануел Току ще играе под наем в Ботев (Пловдив) в продължение на 1,5 години, обявиха от втородивизионния датски Фремад Амагер и от пловдивския клуб. Току бе официално представен снощи пред „жълто-черните“ фенове на стадион „Христо Ботев“.

Запитвания за техничният ганайски халф, който се очаква да замести подобаващо контузения Тодор Неделев, е имало от доста елитни клубове, между които и турския гранд Галатасарай. Шефовете на Фремад, чийто собственик е руският бизнесмен Антон Зингаревич, обаче са преценили, че за него ще бъде по-добре да трупа опит и да помогне в новия проект на руснака в Пловдив.

Освен това турците не са удоволетворили финансовите изисквания за покупката на Емануел Току, който има 6 гола и 3 асистенции от началото на сезона в датската втора дивизия.

Наставникът му в Ботев ще бъде същият – Азрудин Валентич, който доведе от Фремад Амагер още трима негови съотборници – Марио Младеновски, Кевин Янсон и Реда Рабей.

Емануел Току е роден на 10 юли 2000 година. Стартира кариерата си в местния ганайски тим Чеетах, след което е привлечен в португалския Боависта.

След престоя си в Португалия халфът е трансфериран в датския тим Фремад Амагер. В датската втора лига халфът изиграва 16 мача, в които реализира шест попадения и записва три асистенции.

В кариерата си Току е минал през всички юношески формации на националния отбор на Гана. Полузащитникът записва мачове и за младежкия национален тим на родината си.

В същото време централният нападател Иван Василев дебютира за Фремад Амагер при загубата с 1:2  от елитния Сьондерюске в първи четвъртфинален мач за Купата на Дания. Снажният таран се появи в 70-ата минута на мястото на 18-годишния нигериец Oлакунле Олсегун при резултат 1:1, но 6 минути преди края гостите стигнаха до успеха чрез камерунеца Виктор Мпинди, вкарал фалцов и заблуждаващ вратаря удар.

Другият отдаден под наем от Ботев (Пловдив) Димитър Пройчев остана на резервната скамейка.

Реваншът е на 11-и март, но Сьондерюске направи сериозна крачка към полуфиналите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фарсът в Локомотив продължава

Помощник-треньорите на ПФК Локомотив (Пловдив) Атанас Стоилов, Мартин Митев и Никола Солаков излязоха с изявление, в което изразиха пълната си подкрепа към старши треньора на представителния отбор Любослав Пенев. Те обвиниха в лъжа спортния директор в оставка Илко Пиргов, който през миналия уикенд след загубата на "черно-белите" с 0:2 от Крумовград в..

публикувано на 03.10.24 в 18:10
БК

БК "Академик" започва сезона на 7 октомври срещу "Левски"

Националната баскетболна лига  обяви обновената програмата за новия сезон 2024/2025. Промяната се наложи след последователното отказване от участие на носителя на Купата на България "Черноморец" (Бургас) и тима на "Ямбол". Шампионатът ще стартира на 4 октомври (петък) в „Арена Шумен“, където от 18:30 часа домакините от "Шумен" ще посрещнат отбора на..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Никола Попов

Никола Попов ще свири дербито между "Ботев" и "Левски"

Никола Попов ще бъде главен съдия на дербито от 11-ия кръг на Първа лига между "Ботев" (Пловдив) и "Левски". Сблъсъкът на стадион „Христо Ботев“ е в събота, 5 октомври, от 20:00 часа. Помощници на Попов ще бъдат Мартин Венев и Димитър Димитров, а четвърти арбитър е Васил Минев. На ВАР-а ще са Валентин Железов с асистент Дениз Соколов, а съдийски..

публикувано на 02.10.24 в 09:25
БФС

Насрочиха "Вечното дерби" за 19 октомври

Дербито между Левски и ЦСКА ще се играе на 19 октомври от 15:45 часа на националния стадион „Васил Левски“. СТК на БФС утвърди програмата за още четири кръга от Първа лига. Както е известно, Вечното дерби трябваше да се състои на 14-и септември, но на тази дата стадион "Васил Левски" бе ангажиран за концерта на Андреа Бочели. СТК реши да размени осми с..

публикувано на 01.10.24 в 12:27

"Ботев" уреди контрола с "Крумовград"

"Ботев" (Пловдив) и "Крумовград" ще изиграят приятелски мач в предстоящата пауза за националните отбори в началото на следващия месец. Контролата между двата тима ще се състои на 12 октомври (събота) от 17:00 часа на футболен комплекс „Никола Щерев — Старика“ и ще бъде открита за привърженици. По-рано през сезона двата тима се срещнаха в шампионата,..

публикувано на 30.09.24 в 13:52