Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурята срути дървета, отнесе покриви и огради в Пловдив и областта

| обновено на 12.02.21 в 15:28


Силният вятър през цялата нощ и през деня е причина пловдивчани и жители на областта да подадат множество сигнали на тел 112. По данни на НИМХ скоростта му е 14-19 m/s, а поривите достигат до 25 m/s. Екипи на пловдивската пожарна са се отзовали на повече от 34 сигнала на граждани в Пловдив област за времето от 21.30 ч. снощи до обяд. Няма пострадали хора.

В Пловдив

18 от сигналите до огнеборците са в Пловдив. Те са за нанесени материални щети по автомобили и сгради от предмети, паднали в резултат на силния вятър.

В 9 часа на улица "Иван Шишманов" аварийни екипи са започнали отстраняването на паднало дърво върху автомобил. Работи се и за премахването на паднала ламарина от покрив на бул. "Освобождение". Отстранена е и паднала ламаринена ограда на бул. „Менделеев“, която временно е затруднила движението в една от трите ленти. Екип на Пето РУ оказва съдействие. 

Силният вятър е изтръгнал електрически стълб и той е паднал върху паркиран автомобил край блок 283 в жилищен район "Тракия". Пристигналият на място екип на Общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" е установил, че в основата си стълбът е корозирал. Той е отстранен, а мястото - обезопасено. При първа възможност ще бъде монтиран нов стълб, уверяват от транспортното предприятие.

Над 40 сигнала за прекършени дървета и клони са се отзовали и екипите на ОП "Градини и паркове" в Пловдив. Нанесени са сериозни материални щети.  Най-много сигнали  са пристигнали от район „Източен“ - по бул. „Цариградско шосе“ и улиците „Богомил“ и „Възход“.

В областта

Сигнали за нанесени щети от вятъра са получени от  Първомай и Асеновград, четири са в села към Община Марица и по един в Карлово, Стамболийски, Съединение и село Поповица.

Около  3.40  в Карлово преминаващи по главен път II- 86 са  сигнализирали за паднало дърво на пътя между градовете Карлово и Баня. Проблемът е бил отстранен за по - малко от половин час. 

Около 5 часа в РУ Първомай  е получен сигнал за паднало старо дърво на пътя Дълбок Извор - Първомай, но  след бързата намеса на пожарната дървото е било преместено от пътната настилка и към момента движението в участъка също се извършва нормално.  

Данни за други по - сериозни щети или пострадали няма.

Призив на пожарникарите

От противпожарната служба напомнят, че при силен вятър вратите и прозорците на жилищата е добре да се затворят, а от первазите и терасите да се премахват всички неукрепени предмети. Навън хората не бива да остават на открито за дълго време, а на път е добре автомобилът да бъде спрян на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси.

По данни на синоптиците. вятърът ще утихне привечер.

Репортаж може да чуете в звуковия вайл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55