Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За бегачите на кратки разстояния „Точно днес“

От четиригодишно, депутатското време се скъси  до месец. И се превърна в кандидатдепутатско. И всички вкупом се превърнаха в бегачи на кратки разстояния, за които  остава  само месец до изборния ден.  С нови герои - според социолозите с поне две сигурни нови формации в Народното събрание и с леки корекции при познатите нови/стари партийни дами и господа и странни/дали коалиции.

Днес ще гледаме епизода с тегленето на жребия за номерата на бюлетините за партиите и коалициите, предизвиквал досега от комични до почти метафизични тълкувания. И ще питаме за избора на водачи на листи и за други изборни въпросителни.  На границата между края на настоящия парламент и началото на предизборната кампания, как коментира ситуацията политологът доц. Иво Инджов.

В Пловдив няма зелени коридори, личните лекари нямат ваксина, а изобщо  колко от тях имаха? Какво  питат пациентите джипитата си?  А кои въпроси на джипитата остават без отговор? Ще чуем общопрактикуващия лекар от ІІ-ро  ДКЦ в Пловдив д-р Николай Влахов. С него ще говорим и за наблюденията му като лекар за ситуацията в Танзания и Занзибар, обявени за зони без зарази.

Какво е отношението ни  към боклуците като резултат от  социалния експерименат, наречен “Градска всекидневна” на Сдружение „Бъди активен“. В продължение на 4 дни в  центъра на Пловдив,  беше монтирана  инсталация - изкуствено замърсена стая с фасове, хартийки и др.- т.н. „градската всекидневна“ и реакциите на хората.  Експериментът продължава в Асеновград. Разговор с Румяна Киризиева от Сдружението.  

В проекта "Рестартирай Европа" репортажът на Екатерина Костова  е за младжаката безработица в ЕС и в резултат на епидемията и справянето с нея. 

Историкът проф. Пламен Павлов е един от авторите на  книгата  "Владетелите на България". Кои са те, от древните траки и  кановете,  до царете и цариците, от легендите до реалността.  Дава отговор и на въпроси като:  Кое е най-старото открито златно съкровище в света и какво е общото между него и Варненския халколитен некропол, кои са поводите за възхита и падение в историята ни.  

В „Добро утро, ден!“ гостува  агробизнесменът Красимир Кумчев.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" за новостите преди есента

Приближаваме към есен 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад" - част от въпросите към политолога доц. Иван..

обновено на 17.09.24 в 16:50

Йордан Велчев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Йордан Велчев – писател, поет, историк, изследовател и бивш художествен ръководител на Регионален телевизионен център-Пловдив. Два пъти е носител на наградата „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура и два пъти печели награда „Пловдив“ за литература. „Най-голямата..

обновено на 17.09.24 в 15:11
Радослав Бимбалов

"Вход свободен" с Вяра, Надежда и Любов

Честит празник с Вяра, Надежда  и Любов в сърцата! Днес в предаването посрещаме празника с кинолегендата Любен Чаталов и почитаме този светъл ден с  поглед към  изиграните роли, незабравимите филми и респект към знаковото му творчество. За любителите на добрата литература открехваме завесата около новия антиутопичен роман на писателя Радослав Бимбалов "Ти..

публикувано на 17.09.24 в 10:20

"Точно днес" за вярата, надеждата и любовта

Православната църква на 17 септември почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. На този празник влизаме в дверите на църквата в село Стряма. И това не е случайно, тъй като в продължение на повече от 80 години там е нямало православен храм. Опустошителното Чирпанско земетресение срива до основи старата църква "Св...

публикувано на 16.09.24 в 16:49

Ново начало с „Вход свободен“

В международния ден за опазване на озоновия слой, една от темите ни е свързана с опазването на околната среда. Детски конкурс за рисунка призовава децата да потърсят връзката между изкуството и природата, на фестивала „Ние сме децата на реката“, тази събота. Разговаряме с Мира Мохсен, от фондация от InBetween. С Петко Йотово говорим за..

публикувано на 16.09.24 в 09:30