Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Младежката безработица заради COVID-19

Младежката безработица - от финансовата криза до COVID-19

За първи път през това хилядолетие безработицата сред младежите в ЕС се откроява като сериозен проблем след финансовата криза през 2008-2009-та година. След мерките за справяне и овладяването на процеса, КОВИД 19 отново го катализира, засягайки всеки шести младеж, по данни на Европейската конфедерация на профсъюзите. В цифри това е 17,1 на сто, като ръстът е именно в страните, засегнати по време и на финансовата криза. И ако тогава в Източна Европа и България безработицата се е явявала повече като проблем в предпенсионна възраст, как е сега коментира депутатът Радан Кънев, член на комисията по заетост и социални въпроси в Европейския парламент:

„С все по-задълбочената интеграция на България в общо-европейския трудов пазар виждаме този феномен на младежка безработица и в нашите държави. И по-ниските нива на заетост, и по-ниското заплащане, непулното, несигурно работно време, различните форми на заетост, които не гарантират нито достатъчно доходи, нито достатъчно социални придобивки, нито наличието на здравно и пенсионно осигуряване“.

Без работа

Пловдивчанинът Васил Вичев изпитва това на гърба си. С 8 годишен стаж като готвач в успешен ресторант, още през миналия март, когато у нас е обявено извънредно положение заради ковид 19, се налага да излезе в неплатен отпуск.

„И така до май месец. Не получихме помощи от държавата и останахме без доходи“.

Още в този период много от младежите точно в секторите на туризма, ресторантьорството и увеселителните заведения започват да се регистрират в Бюрата по труда. Николай Димитров, началник на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта в Пловдив обобщава, че от началото на корона-кризата до края на този януари около 26 хиляди младежи в страната са регистрирани като безработни. Това са 35 на сто от ползващите услугите на Агенцията по заетостта. В Пловдив и областта за същия  период регистрираните безработни до 29 годишна възраст са общо 3052-ма души.

В търсене на доходи 

„От март 2020 г. до края на януари 2021-ва младежите, постъпили на работа,  са 1593-ма, като 874 са устроени на пазара на труда с посредниците на Бюрото по труда.“ 

Васил, който не е част от статистиката на Бюрото по труда, сам търси да се измъкне от кризата и така заминава за морето. Там работи на две места, за да се възстанови финансово.

„За съжаление, тази година по Северното Черноморие нямаше туристи и работа и не постигнах целите, които си бях заложил. Прибрах се в Пловдив и започнах работа отново като готвач в друг елитен ресторант,  но отново бяхме затворени и прунудени да излезем в неплатен отпуск. Този път държавата отпуна помощи с програмата 24 лв. на ден за декември и 75 % от бруртната запалата за януари“.

Васил е от младежите, които действат гъвкаво и в очакване на продължаваща криза в сектора се насочва към работа в хотелите. 

Препоръка на Европейския съвет

Активност и гъвкавост ще са сред основните качества, които ще трябва да насърчават и държавите-членки на ЕС у младите хора. Това заляга в приетата миналия октомври от Европейският съвет Препоръка за засилена младежка гаранция - мост към работни места. Как ще го правят в Бюрата по труда?

„Приоритетните мерки включват такива за създаване на работни места, както и различни начини за повипшаване на активността – като консултации, предоставяне на съвети, застъпничество, професионално образование и обучение – по-специално чрез чиракуване или т.н. дуално обучение. И чрез обмен на добри практики ще се цели засилването на съществувщите мрежи за млади предприемачи на национални и местно развнище“ - обяснява Николай Димитров.

Допълнителни средства от Европейския социален фонд

И ако всичко това трябва от разписани идеи да се превръща в реалност, в Европейския възтановителен план, в следващия многогодишен бюджет на ЕС и конкретно в бюджета за тази година се правят усилия една част от средствата по Европейския социален фонд да се насочат специално за справяне с младежките проблеми, казва Радан Кънев:

„Един процент, който е от порядъка на една четвърт от сумите по Европейския социален фонд да бъдат задължително отделяни – особено в страните с висока безработица – само за проблема на младежката безработица и за постепенното укрепване на младежката гаранция –една дългосрочна политика на ЕС, чиято цел е в обозримо бъдеще да няма млади хора, които едновременно да не учат и да не работят“.

Уроци за бъдещето

Как ще се разпределят тези средства зависи от националните власти, допълва евродепутатът. Той споделя мнението и на редица експерти в областта на заетостта, че Ковид 19 само ускори процеси на трудовия пазар, като нарастване на дистанционната работа и дигитализацията на икономиката. Всеки от тях - изискващ разлчини компетенции и точно затова цъкащ като часовников механизъм за заетостта, ако не се действа навреме с мащабни инвестиции в образованието.

Репортажът може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51