Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтът на Околовръстното нагнети трафика в Пловдив, кметът сезира АПИ

| обновено на 15.03.21 в 14:04
Снимка: Иванка Петкова


От днес за два месеца изцяло се затварят за движение шест километра от Околовръстното шосе на Пловдив в участъка между кръстовището с „Коматевско шосе“ и пресичането с „Кукленско шосе“. Причината е продължаващият ремонт на Околовръстния път. 

Трафикът е пренасочен по обходни маршрути, но всички те минават през града. Още от сутринта заради затворения път колони от автомобили задръстиха движението по другите входни артерии, по централните булеварди в Пловдив, включително бул. "Найчо Цанов", бул. "Христо Ботев" и Пещерско шосе.

От фирмата изпълнител обещаха ремонтът да бъде завършен предсрочно. Вместо в средата на май се очаква трасето от кръстовището с Кукленско шосе до кръстовището с Коматевско шосе да бъде завършено до началото на април, съобщи инж. Гинка Маринова от фирмата изпълнител „Европейски пътища“. 

Тя допълни, че връзките между Пловдив и близките села също ще бъдат ремонтирани, но само в събота и неделя, когато трафикът е по-малък, подчерта още инж. Маринова от фирмата изпълнител. 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров настоя АПИ да промени заповедта си за ремонта на околовръстното шосе, така че поне един от пътищата към Марково да функционира. 

По думите му  градът е в хаос, а множоство сигнали на граждани описват, че жителите на селата в Родопската яка и най-вече тези живеещи в Марково, са лишени от възможността да стигнат до селото или да слязат в Пловдив. 

„Ние в Пловдив вече имаме опит с нощно полагане на асфалт на възлови кръстовища в града и мога да уверя, че така проблемите пред гражданите са значително по-малко. Не виждам причина този способ да не бъде приложен и при ремонта на Околовръстното шосе“, коментира  още Здравко Димитров.

По думите му проекта за ремонта е предложение на местната структура на АПИ, което е одобрено от София, но не е постъпило в местната администрация.

"Това предложение трябваше да бъде съгласувано с нас, тъй като целият трафик от околовръстното преминава сега през града", каза още Димитров.

Доста спорно е дали този ремонт е необходим на този етап след като, когато бях областен управител спрях проектирането на околовръстното шосе, което минаваше горе до Първенец. Димитров е искал околовръстния път да мине по старото трасе, да бъде четирилентово, да бъде скоростен път и всички кръстовища да бъдат на две нива. На какъв етап е това предложение не е ясно, подчерта кметът на Пловдив.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само 35 кандидати да са директори на училища в Пловдив и областта

Регионалното управление на образованието в Пловдив съобщи, че до конкурса за директори на 29 училища допуска 35 кандидати. На сайта на управлението са публикувани имената, които комисията по допускане определи. Там са обявени 13 кандидати, които по първоначалните критерии не отговарят за участие в надпреварата и отпадат. От РУО също така съобщиха, че за..

публикувано на 23.08.24 в 13:32

Арестуваха жена, опитала да убие съпруга си след пиянски скандал

Прокуратурата привлече като обвиняема 50-годишна жена от Йоаким Груево, опитала да убие умишлено съпруга си.  При битов скандал в сряда, след употреба на алкохол,  жената намушкала мъжа с кухненски нож в областта на сърцето. 62-годишният мъж е откаран в болница и настанен за лечение.  Жената е била задържана за 72 часа с прокурорско постановление...

публикувано на 23.08.24 в 12:17

Трафикът при областната управа в Пловдив се отпуши

Пуснаха  движенито по ремонтираната част на бул. "Васил Априлов" в отсечката от моста на река Марица до кръстовището с бул. „Шести септември“. С това значително ще се отпуши трафикът в града. Движенито по пътната артерия е спокойно.  Аварийния ремонт приключи предсрочно. Той трябваше да е готов до 15 септември, но от днес вече движението в участъка е..

обновено на 23.08.24 в 12:12

Пожар изпепели 600 тона слама край Катуница

600 тона слама изгоряха край село Катуница при снощния пожар. Сигналът за огъня в района на язовир „Дупката“ е подаден в Пожарната малко след 23 часа. След огледа е образувано досъдебно производство за изясняване на причините за пожара.  Снимки в социалните мрежи показаха, че пламъците от горящата слама се виждат от Пловдив и селата от родопската..

публикувано на 23.08.24 в 11:26