Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова акция: "Да засадим 500 дръвчета в парк Лаута в Тракия!"

Акцент "Точно днес": преди пролет 2021, пловдивчанката Вера Вулджева разказва за новата инициатива да засадим мини-горичка в кв.Тракия, продължението на Лаута. 

Една акция, която е подкрепена от общината, а целта е да имаме нови 500 дръвчета в града. "Ще засадим горичка "Слънчев лъч" по повод Деня на Земята", пишат организаторите и допълват: "Търсят се природолюбители, родители и ентусиасти, които искат да се включат с финансово участие или с доброволен труд. Имаме място, което ни предоставят от общината на район Тракия (гр. Пловдив).

Там е залесено доста голямо пространство, а ние сега ще се опитаме да залесим и останалото. Обсъдили сме с еколозите на общината и на екоучилище "Слънчев лъч" кои видове са местни, неинванзивни и подходящи за този терен. Спрели сме се предимно на широколистни дървета, като държим да има и липи, за да подпомогнем и пчелите. Дърветата, които ще засаждаме, са отгледани в контейнер, високи са минимум 2-2,5 метра (според изискванията на общината, с надеждата да не бъдат прекършени или откраднати), а някои екземпляри стигат до 3 - 5 метра. Избрали сме разсадник, от където ще вземем растенията, като в момента уточняваме кои точно ще са, и как ще са разположени на терена. Цените на дърветата варират между 50 и 100 лв, като колко ще струват точно зависи от вида, размера и разходите за укрепване. Всички растения ще бъдат доставени безплатно на място от хората от разсадника."

От  ОП "Паркове и градини" са поели ангажимента да съдействат за изкопаването на дупките и самото засаждане, както и поливането на горичката в следващите 2-3 години. Кампанията по залесяване в Лаута се провежда със съдействието на общинското ръководство на район Тракия и на кмета Костадин Димитров. 

Вера Вулджева каза: "Вече е време да съберем желаещи да се включат финансово в начинанието, за да знаем колко дървета (и какви) ще успеем да купим." 
Ето и телефон за връзка с организаторите: 0888 712 783.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21