Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Който знае корените си, може да върви напред


Дистанционни часове по родолюбие с ученици и техните родители в чужбина провежда Регионалният исторически музей в Смолян. Досега са се включили български училища в Ню Йорк, Базел и Кьолн, желание за участие има от Вашингтон и Хайделберг. 

В навечерието на Сирни заговезни Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян проведе онлайн урок по родолюбие за учениците и техните родители от българското училище в Базел, Швейцария. Музейните експерти разказаха и представиха елементи от експозицията на музея, олицетворяващи някои от най-устойчивите и характерни за обредността в Средните Родопи културни традиции, като закичването с мартеници, обичаите по Великден, Гергьовден, Предой, Коледа, Сурвак.

За електронното представяне на българските традиции на пролетните празници и обредите в Средните Родопи, за виртуалните ателиета за мартеници и виртуалната класна стая „На училище в музея“ разказва Валентина Василева, директор на смолянския музей.

Как дойде тази идея – за уроците по родолюбие – за българските деца в чужбина?

"Наша покана за реализация на  идеите ни е попаднала на диреторката на едно училище в Манхатън. Тя се обади с предложение за виртуална работилница за мартеници, за да покажем на децата как да си направят сами Родопска мартеница, която е специфична." - разказва директорката на смолянския музей. 

След това този интерес се разпростира и сред училищата в Базел и Кьолн, желание са проявили също от Вашингтон и Хайделберг.

Учениците там виждат виртуалната работилница с нейните участници във виртуални стаи, облечени с автентични родопски носии.

По думите на  Валентина Василева: "Много са затъжени българите  в чужбина за всичко българско и родно!"

Обяснихме на децата символиката на цветовете – бял и червен, за поверията около мартениците и защо през вековете те са почитани като свещения амулет на българите. Започнахме и заедно направихме мартеници – специфичните родопски.

Показахме, как българските традиции са живи и на хиляди километри от родината, разказва В. Василева. 

Училищата в чужбина искат техните деца да знаят  българските обичаи. След един съвместен урок по родолюбие, малките реагираха топло, прочувствено и много емоционално.

Подготвяме и новата музейна програма в музея в Смолян – надяваме се той да стане сцена за изява на всички видове изкуства. Да връщаме в музея публика, макар и вече запозната с неговите богатства.

Силата е там – в корените! Който знае корените си – може да върви напред!

„Да сте живи и здрави, да остареете и да побелеете!“ – това старо родопско мото стана близко за всички, докоснали се до богатствата на родните традиции - каза Валентина Василева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21