Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуснаха сайт, посветен на Награда "Пловдив"

В интернет пространството се появи нов сайт, посветен на най-престижното пловдивско отличие в областта на културата – Награда „Пловдив". На сайта https://nagradaplovdiv.bg/ може да се види информация за статута на отличието, кои са неговите носители от 1969 година насам, кои хора влизат в журито и снимков материал от последната церемония по връчването през 2020 г.

Престижното отличие Награда „Пловдив“ се връчва на творци в следните 12 категории: Художествена литература и хуманитаристика; Художествен превод; Журналистика в сферата на културата; Архитектура и естетизация на градската среда; Музика; Танцово изкуство; Театър; Изобразително изкуство; Аудио-визуални изкуства, фотография и операторско майсторство; Опазване на Културното наследство и  съхраняване на паметта; Произведение на изкуството, предназначено за деца; Съвременни мултижанрови изкуства; Специална Награда „Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос.

Справка на сайта сочи, че на първата церемония на връчването на отличието преди 53 години лауреат на наградата за изобразително изкуство става художникът Йоан Левиев, а за литература – писателят Николай Казанджиев.

От 1 април община Пловдив започна набирането на предложения за удостояване с Награда „Пловдив“ на пловдивски творци за ярки постижения през изминалата 2020 година. Документите за номинациите могат да бъдат изтеглени на новосъздадения сайт на наградата или от сайта на общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мирослав Арабаджиев открива изложба в галерията на ДПХ

Първата си самостоятелната изложба представя в Пловдив художникът Мирослав Арабаджиев . Откриването е на 21 септември, от 17 часа, в новата галерия на Дружеството на пловдивските художници, която се намира на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.  Изложбата ще продължи до 6 октомври 2024 г.  Сред 19-те картини са диптих "Дълбоко синьо" с..

публикувано на 20.09.24 в 14:49

Сигнал пее със симфоничен оркестър на Античния театър

Музикален концерт-спектакъл представя група Сигнал в Пловдив на Античния театър на 25 септември. За пръв път града под тепетата посреща рокаджиите заедно с над 40 музиканти. На сцената групата ще си партнира със симфоничен оркестър от Филхармония Враца.   Шоуто носи името „СИГНАЛ Symphonic“ и е първият такъв проект в историята на групата...

публикувано на 20.09.24 в 13:12

Емилия Каменова гостува в "Срещи" тази събота

Творци срещу творци или литературните войни в българския културен живот.  Веднага подсказвам - не сме уникални.  Слушайте разговора ни с Емилия Каменова, може и да ви е интересно. Започваме в събота след новините в 9 часа.

публикувано на 20.09.24 в 09:59

Съвременно изкуство дава вдъхновение за студентите

В Пловдив през август и септември се провежда Биенале на съвременното изкуство- Пловдив 2024, с куратор Мария Аргирова , организирано от фондация "Изкуство през вековете".  Освен изложбите, се проведе богата програма от съпътстващи събития. Участваха 80 автори от България и чужбина, с близо 150 творби. Творбите бяха разположени през..

публикувано на 20.09.24 в 09:54

"Портретът на Дориан Грей" на "Сцена на кръстопът"

„Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд е заглавието в афиша на предпоследния ден в  28-то издание на фестивала „Сцена на кръстопът“.   Представя го Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. Режисьор  е Веселка Кунчева, сценография и костюми – Мариета Голомехова, за които спектакълът е удостоен с Награда Аскеер 24. В Камерна зала..

публикувано на 20.09.24 в 08:18