Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде и как след вота "Точно днес"

След изборите  идва равносметката с положителни и минусови стойности по скалата на  обществено-политическия термометър.

Към първите отнасяме  заявената воля за промяна с отрицание на статуквото, а към вторите – тактическата загуба за ГЕРБ, унизителното поражение за БСП и раняващата очите празнота на територията на „патриотичните формации“. С една дума -  баснята на Стоян Михайловски, като всяка класика, става болезнено актуална.

С въпросите „накъде сега“, „как“ и  най-вече “с кого“ новите  партии и лидерите им ще  изграждат  държавността  със старите й рани в напълно новите условия – събеседник е Методи Андреев – депутат от  СДС и ГЕРБ в 38-то и 43-то НС  – днес встрани от политическата писта.

Какви неотложни задачи в областта на икономиката и развитието на обществената среда трябва да решат бъдещият Парламент и Правителство в условията на Ковид-пандемията и глобалната криза? – Коментарът е на Евгений Кънев – д-р по икономика, блогър и политически анализатор.

Защо  15 големи търговски  и нехранителни вериги в отворено писмо до Премиера и  НОЩ  се заканиха с протест и гражданско неподчинение, ако не ги отворят още на 12 април. По темата – Мариан Колев – управител на една от големите търговски нехранителни вериги подписали писмото.

В минутите за култура след  9 ч. чуйте интервю на Стоян Терзиев с художника Иван Чакъров. Авторът е озаглавил сбирката си от картини в Градската художествена галерия на Главната улица на Пловдив „Лица“.

Преди това – ще посрещнем първите минути на утрото в компанията на Керана от „Керана и Космонавтите“. Певицата е гост в рубриката „Добро утро, Ден“ тази седмица.

А на въпроса има ли значение за туристите дали курортното място на морския бряг има или не пречиствателна станция – чуйте отговора в репортажа на РРС Варна и програма Христо Ботев в рубриката EURACTIV, която излъчваме в 7.45м.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Как ни променя есента - "Точно днес"

България да получи ресор "Стартъпи, проучвания и иновации" в следващия състав на Европейската комисия предложи председателят ѝ Урсула фон дер Лайен, като обяви номинираните. Сред тях е и бившата външна и правосъдна министър в България Екатерина Захариева, която ще отговаря за иновациите на европейско ниво. Тази информация отзвуча в..

публикувано на 18.09.24 в 18:31

Йордан Велчев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Йордан Велчев – писател, поет, историк, изследовател и бивш художествен ръководител на Регионален телевизионен център-Пловдив. Два пъти е носител на наградата „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура и два пъти печели награда „Пловдив“ за литература. „Най-голямата..

обновено на 18.09.24 в 15:53

Динамична сряда с "Вход свободен"

За предстоящия рецитал на световноизвестната пианистка Донка Ангъчева и за номинацията й за "Будител на годината 2024", ще си говорим с нея днес. В разговора ни очаквайте подробности и за програмата на събитието с вход свободен. В сряда спорим добронамерено и градивно в рубриката "За и против" с Дора и Дарина. Започваме след новините в 13.

публикувано на 18.09.24 в 09:30

"Точно днес" за новостите преди есента

Приближаваме към есен 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад" - част от въпросите към политолога доц. Иван..

обновено на 17.09.24 в 16:50
Радослав Бимбалов

"Вход свободен" с Вяра, Надежда и Любов

Честит празник с Вяра, Надежда  и Любов в сърцата! Днес в предаването посрещаме празника с кинолегендата Любен Чаталов и почитаме този светъл ден с  поглед към  изиграните роли, незабравимите филми и респект към знаковото му творчество. За любителите на добрата литература открехваме завесата около новия антиутопичен роман на писателя Радослав Бимбалов "Ти..

публикувано на 17.09.24 в 10:20