Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реставрират Мулдавския манастир с 1 млн. лв.

Кабинетът отпусна и 1,3 млн. лв. на Брезово за авариен ремонт на язовир

Правителството отпусна 1 076 340 лв. за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ в община Асеновград.

Манастирът е основан през 14-ти век и е паметник на културата с национално значение, но преди време там избухна голям пожар и възстановителните дейности още не са приключили. 

„Започнали сме, много сме напреднали, но църквата, която е изключително красива, е пред срутване и затова отпускаме тези средства“, посочи премиерът Борисов, който преди дни посети Мулдавския манастир и пое ангажимент държавата да помогне за обновяването на храма и залата в комплекса.

"В момента много аварийно е положението с храма, тъй като покривът тече и камбанарията е наклонена. Северното крило, което също беше засегнато при пожара преди повече от 10 години, трябва да бъде свързано с източното. Трябва да се ремонтира и помещението, в което асеновградчани искат да има зала за обучение на ученици с мултимедия. На двора трябва да се направи вертикална планировка. Предстои да се прекара и водопровод за манастира", обясни игуменката на Мулдавския манастир сестра Юлита

Тя благодари на правителството за отпуснатите средства за светата обител. 

По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане правителството отпусна 1 286 625 лева са за авариен ремонт на язовир - основно водохващане за питейни нужди на с. Чехларе в община Брезово. 

"Миналото лято аварира стената на общинския язовир край Чехларе, който снабдява с питейна вода жителите на селото. През зимата Чехларе е малко селище, но през лятото е като вилна зона - много хора идват да почиват тук и нуждите от вода рязко нарастват", обясни кметът на общината Христо Енков

Правителството отпусна общо 4,2 млн. лв. за ремонт и реставрация на Мулдавския манастир, старата митрополия във Велико Търново, църквата "Св. Димитър Солунски" във Видин и на Софийската митрополия. 

По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане средства получава и община Своге за неотложни възстановителни дейности на пешеходна пасарелка в кв. "Слатина". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Възпоменателна вечер за поетите Петър Анастасов и Николай Заяков

Дружеството на пловдивските писатели организира възпоменателна вечер за поетите Петър Анастасов и Николай Заяков. 27-ми октомври е техният общ рожден ден. „Мисля, че бяхме нещо повече от братя, но по-хубава и по-точна дума в българския език няма”, пише Анастасов в есето си „Моят астрален близнак”. Двамата поети оставиха великолепно..

публикувано на 28.10.24 в 06:19

Преге - предаване за света на книгите, 26.10. - 01.11.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 6 .10.202 4 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Джейн Остин. Мансфийлд Парк. 376 стр., тв. к. 7А, Лист, 2024. Даниел Келман. Измерването на света. 2-ро изд., 256 стр., ок. 4А, Колибри, 2024. Чарлс Мартин. Ловецът на светулки. 400 стр., ок. 4А,..

публикувано на 28.10.24 в 08:00

В "Срещите" за Никос Казандзакис и неговия свят

"Човешката душа е чудо, извор, който блика от калта на плътта, не знае къде отива, нито какво иска, още по-малко защо има неразбираемата и противоестествена мания да се въздига. Да се въздига и да страда".  Никос Казандзакис. С Проф. Мария Шнитер днес в "Срещите" си спомням за този вълшебник на словото 67 години след неговата кончина. Никос..

обновено на 26.10.24 в 11:19

Призрак шества на куклената сцена

„Кентървилският призрак“ от Оскар Уайлд е премиерното заглавие за сезона в афиша на Държавен куклен театър Пловдив. Спектакълът е определен като представление за семейна публика в категорията представления за възрастни, които се играят в четвъртък от 19 ч. А завесата на премиерата ще се вдигне пред зрителите на 31 октомври.  В края на 16ти век..

публикувано на 25.10.24 в 10:59

Изложба в "Люнион" за 100-годишнината на Георги Баев

100 години от рождението на един от най-талантливите български художници Георги Баев отбелязва с изложба с негови картини галерия „Люнион“. Баев завършва живопис в Художествената академия в София в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов.. Има десетки самостоятелни изложби и участия в чужбина, множество отличия, почетен член..

публикувано на 25.10.24 в 06:59