Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички партии с изключение на ГЕРБ искат да има кабинет

ИТН ще предложи нов премиер на България

Снимка: БГНЕС

Новият парламент бе открит с пререкания и обещанието за пълна ревизия на дългото управление на ГЕРБ, което уморявало по думите на ораторите. 

Говорим за новия парламентарен сезон - дали скъсен или устойчив, за възможен кабинет на трите партии от протестите, както и за заявените промени в изборните закони, коментар на политолога и университетски преподавател доц. Борис Попиванов.

Той посочи, че първото заседание на новия парламент представляваше преодоляване на първите пречки по съставяне на ново правителство. 

"На дневен ред е не правителство около ГЕРБ, а около силите, които се обединяват срещу ГЕРБ", допълни политологът. Той отчете убедителното мнозинство, при избора на новия председател на Народното събрание. 

"Още от първия ден на НС различните парламентарни групи внасят десетки законопроекти, с което от една страна искат да отговорят на очакванията на избирателите, но това не помага на бъдещото правителство", каза доц. Б. Попиванов. По думите му обаче са важни първостепенните задачи пред управлението, и трябва да се фокусира и концентрира политическото взаимодействие. 

По повод на мажоритарния вот: "Самите сценаристи на Слави Трифонов и сега ръководни фигури на партията трябва да са се убедили, че мажоритарният вот би довел до доминация на партията, която има най-много гласове в момента, както и до влизане в парламента на олигарси от малки населени места, където те имат силно влияние."

Кабинет или предсрочен вот:  "Всички партии с изключение на ГЕРБ искат парламента да остане и да има кабинет, но имат и свръхамбиции. Те искат да наложат своя дневен ред на останалите, което би могло да ги провали, ако не си дадат сметка, че политиката е компромиси. Три са най- важните теми днес, едното разбира се е здравната криза. Втората тема са социалните и икономически последици от кризата, и третата тема са европейските средства, за да се преодолее пандемията."

По повод на ревизия на управлението на Борисов, Борис Попиванов каза, че трябват много месеци напред за всичко това, защото това не е въпрос за един ден. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56