Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазаровден и Цветница възраждат природата

| обновено на 01.05.21 в 11:22
7
"Великден в България, Чехия и Словакия" в Етнографски музей Пловдив
Снимка: Александър Георгиев, Радио Пловдив

"Каквото и да е времето – на Цветница винаги светва слънце!" Това казва Грозделина Георгиева от Етнографския музей в Пловдив, където може да се разгледа пълната с цвят изложба „Великден в България, Чехия и Словакия“.

„Важни са дните и преди започване на Страстната седмица – това са Лазаровден и Цветница. Тази година по изключение няма да има работилници, защото при нас винаги има голямо струпване на хора. И градът се оживява. Това беше и нашата идея - да направим цветен музея, да вдъхнем живот – защото мисля, че това ни е важно – всичко лошо отминава и доброто предстои“ - допълва Грозделина Георгиева.

С надежда за възраждане на природата и новия живот са изпълнени и традициите по Лазаровден и Цветница, а обредните действия на тези дни са свързани с любов и женитба. В събота, например, нашите лазарки, облечени във фолклорни носии, берат цветя за венците, които ще оплетат за Цветница.Те обикалят къщите, пеят обредни песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопаните ги даряват с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото точно на Лазаровден момците са искали ръката на своята избраница.

Оказва се, че обичаите у нас и символиката им са сходни и в Чехия и Словакия. „Там имат една седмица Мурана – 5-тата седмица – в която си правят една фигура. Както нашите момичета ходят да си пускат лодчиците с част от хлебните кукли по реката - да отмине всичко лошо и едновременно да гадаят коя ще се ожени в зависимост от това до коя първо ще стигне - при тях по същия начин тази Мурана, тази сламена кукличка, или се изгаря, за да се изгори всичко лошо, или се пуска по реката и при което момиче стигне първа, то става кумица, най-важната за цялата година. И дава празник и тържество“.

В Чехия и Словакия на Цветница също освещават върбови или ясенови клонки, за които се вярва, че имат целебни свойства. В Чехия - за да не пресъхне цвета по дърветата и да има реколта от плодове - е забранена печената храна, а в Словения обядват варени макарони с мак. Клонките се слагат до иконата и до нивите, за да има богата реколта. А за да пазят дома от болести, се поставят в обора или на входната врата на дома – където престояват цяла година, както осветеното в черквата върбово венче и у нас. 

А след Лазаровден и Цветница не само у нас, в Чехия и в Словакия, а и във всички християнски страни стопаните се готвят за Страстната седмица и Възкресението. 

Репортажът може да чуете в аудио-файла, а видео с  обичаите през Страстната седмица, представени в изложбата, очаквайте в понеделник в youtube канала ни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Стефан Цанев е гост в "Срещи" тази събота

С госта ми Стефан Ценев се срещнахме дни след неговата 88 годишнина. Първото, което ми каза: Истините не са вкусни....  И потекоха размисли за времето, човека, българина... демокрацията....  Поетът пожела да завърши с вопъла: "Човече, откъсни очи от земния бит и погледни нагоре към звездите... и може би няма да живееш толкова глупаво!..

публикувано на 13.09.24 в 18:31

Пловдив посреща Райна Кабаиванска на Античния театър

Фестивалът OPERA OPEN завършва с блестящ акцент в юбилейната година на Райна Кабаиванска - 2024 г. На Античния театър гостува световната оперна прима и седем международно известни артисти от нейната школа. Александрина Михайлова, Бая Саганелидзе, Вероника Симеони, Мила Михова, Рейналдо Дроз, Тони Незич и София Соловий ще преведат публиката през..

публикувано на 13.09.24 в 17:55

Театър „Хенд“ открива сезона със спектакъла „Писмото“

Пловдивският театър „Хенд“ открива 15-тия си юбилеен сезон със спектакъла „Писмото“ на световноизвестния майстор на комедията Паоло Нани.  Заради неповторимия му стил и брилянтни актьорски превъплъщения той е титулован като един от най-великите клоуни в света. Спектакълът, който гостът ще представи пред публиката, е известен още и като..

публикувано на 13.09.24 в 08:34

Представят "Оскар и розовата дама" на "Сцена на кръстопът"

В рамките на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ Театър 199 „Валентин Стойчев“ представя спектакъла „Оскар и розовата дама“ от Ерик Еманюел Шмит.  Постановката е на Стефан Спасов, сценография Нина Пашова, а музиката е на Милен Кукошаров.  Участват Мария Стефанова, носител на Награда Аскеер ‘24 за водеща женска роля, и..

публикувано на 13.09.24 в 08:31

Две постановки на столични театри в "Сцена на кръстопът"

Два спектакъла ще бъдат представени в третата фестивална вечер в рамките на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". И двете постановки са на столични театри.  В голямата зала на Драматичен театър Пловдив трупата на Малък градски театър "Зад канала" - София ще изиграе "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев с режисьор Бина..

публикувано на 12.09.24 в 07:25