Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори ще има или на 11-ти, или 18-ти юли

| обновено на 28.04.21 в 10:31
Снимка: dnevnik.bg


“Ясно е, че партиите на протеста не могат да създадат мнозинство, не могат да заменят министър председателя с някой друг и в края на краищата ще се стигне до решение, което винаги е изглеждало много вероятно - това са избори или на 11-ти или 18ти юли” това заяви в интервю за програма “Точно днес” на Радио Пловдив, говорителят на ЦИК Димитър Димитров

До изборите Президентът ще смени напълно състава на ЦИК и, разбира се, по силата на това, че в парламента има 6 партии - тези 6 партии ще присъстват във всички и структури на изборната администрация от секционна, до централна комисия”. 

Според Димитър Димитров смяната на ЦИК не е революционната идея, а е “е просто изпускане на парата, която се е натрупала сред гласоподавателите”. 

Ясно е, че в България има значими проблеми в организирането на изборния процес, но аз не мисля, че аутсорсването на създаването на изборния резултат в частна фирма, която представлява международен конгломерат от всякакви поделения, с производител в Тайван, откъдето идва и главния архитект на софтуера, е добро решение” така коментира говорителят на ЦИК въвеждането на задължителното машинно гласуване в страната в секциите с над 300 избиратели и тези в чужбина. 

Говорителят на ЦИК продължи с това, че “има много опасения, че така се прицелваме в определен резултат. Не мисля, че това ще стане точно така, но основно правило във всякакви теории и изборни принципи е,  че всеки избирател трябва да е в състояние със средни възможности да подаде гласа си така, както му е разрешено по кодекс и по Конституция и да проследи как този глас се компилира в изборен резултат”. 

Според Димитров непосредствеността в избора, в случая на машинното гласуване, няма как да бъде осъществено, защото “между изборния резултат и избирателя ще стои технология. Знаете, във всяка машина има проблеми”.

Статистически интересът към машинното гласуване не се е повишил, посочи Димитров “гласувалите с машина на последните избори са 27%, тончо толкова колкото бяха на изборите за европарламент”. 

Гласуването по пощата в българските условия е абсурд” категоричен е говорителят на ЦИК, в коментара си на останалите предложения за промени в начина на гласуване. “Има такъв опит в съседна Румъния и колегите от там много се оплакаха. Не е лесно за организиране, има нужда от преговори с чуждестранни пощенски услуги и т.н.”. 

“Идеята да има видеонаблюдение е изключително спорна също, европейските държави, в които има такава практика, са Русия и Азербайджан. Те не се славят с особено прозрачния си изборен процес. Там видеонаблюдението е сложено не за друго, а за да докаже, че предварително заложения изборен резултат се постига почтено” завърши Димитров. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академията за редки болести е полезна за младите лекари

Ежегодната  обучителна „Академия за редки болести“ стартира при голям интерес в Пловдив. Тя се провежда в рамките на  Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която събира  над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власти и индустрията.  В рамките на двудневния форум те ще споделят опит..

публикувано на 13.09.24 в 14:20

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“...

публикувано на 13.09.24 в 10:59

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29