Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има риск от хаос при машинното гласуване на извънредните избори

„Преди избори – всички управляващи, се опитват някак си да ремонтират и изкълчат изборното право, за да им даде предимство. Но статистиката неумолимо доказва, че такова предимство не могат да получат с такива конюнктурни ремонти на изборния закон. Последното изменение на Изборния кодекс дава информация за две опасни явления. От една страна – прибързаност. Закон с такава степен на сложност, се изменя било с оглед да се изпълнят някакви предизборни обещания, било с оглед да се търси предимство или реванш. Втората тенденция е, че този Изборен кодекс, се опитва да изпълни всички предизборни обещания на всички нововъзникнали парламентарни групи, без оглед на връзката помежду им“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив адвокат Марин Божков, експерт по изборно законодателство.

Той посочи за пример виедопроследяването на гласуването, което е много полезно при гласуването с хартиена бюлетина, защото с него могат да се разкрият множество нарушения.

„Но когато, е въведено машинно задължително гласуване, в огромната част от избирателните секции, то няма да бъде толкова ефективно. Второто голямо безпокойство е свързано с това, че мажоритарна система може да бъде въвеждана евентуално. При това – напълно неясно по какви принципи ще бъде тя. Което връща българското изборно законодателство в самата зора на демократичните избори през 18 век във Великобритания, когато  получилия най-много гласове бива избран. И при една ниска избирателна активност при 40%, може да бъде избрано лице с около 10% от гласовете на избирателите. Което означава, че 90% от избирателите не са гласували за него“, обясни Марин Божков.

Той каза още, че остава впечатлението, че голяма част от промените са правени не по експертни, и не с мисълта да се усъвършенства изборното законодателство, а да се отмъсти на старите партии, които са го използвали в своя изгода.

„Нововъзникналите парламентарни групи отново влизат в капана на това, че промените в Изборното законодателство в последния момент не носят предимство на никой. Резултатът вероятно ще са едни рисково проведени избори“, коментира експертът и допълни, че съществува голям риск от хаос при въвеждането на машинното гласуване за толкова кратък период от време.

Цялото интервю с Марин Божков можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01