Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукова сигнализация по река Въча никога не е била налична

От Министерството на енергетиката е важно незабавно да вземат мерки за добра оповестителна система

Близо 50 души протестираха вчера край ВЕЦ - Кричим на пътя Кричим  Девин. Недоволството им е заради инцидента на 1 май, при който 60-годишен рибар от Пазарджик загина заради висока водна вълна на река Въча. Според протестиращите трагичният инцидент е станал заради внезапното изпускане на водата от централите на НЕК, което е предизвикало приливна вълна. Те настояват да бъде изградена ефективна предупредителна система.

От НЕК отбелязаха, че инцидентът е станал след долния мост на Кричим, на близо 3 километра след ВЕЦ-Кричим. Тогава от водната централа е изпусната вода само за регулярен ежедневен график на производство на електроенергия. Не са изпускани високи води и съответно не е била задействана наличната алармена система.

В програма "Ден след ден" - разговор с Петър Янев, от риболовното сдружиние "Олимпик" по темата. Той припомни, че имат вече разпечатка от хирдрометеорологичната станция, и там са посочени 42 куб.м /сек. 

"Тези количества са опасни за здравето и живота на хората", смятат риболовците. 

"Нормалното количество вода по река Въча е от порядъка на 5 до 10 куб.м/сек", пресмятат протестиращите. "Повече от това количество водата придобива страшна сила и е опасна за хората", смята Янев.

"Нормално дълбочината е до 50 см на реката, но водата достига и до метър и половина, при висока водна вълна", посочи още Янев.

"Риболовната екипировка на загиналия мъж не е била на високо ниво, но той е имал ботуши, което допълнително утежнява състоянието му по време на инцидента от началото на май", каза Петър Янев. Той обясни, че от 22 години е риболовец на река Въча, но не е чул никога оповестителна система на НЕК.

"Поречието на Въча е рисково, важно е от Министерството на енергетиката да измислят начин, за да предотвратят следващи инциденти по реката", призова Янев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56