Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализираното правосъдие трябва да отпадне

"Предложението за закриване на специализираните съдилища е на „Правосъдие за всеки“, което ние направихме миналата година и внесохме и при президента в рамките на консултациите му за конституционни промени и го оповестихме публично на всички протести. А седмица преди правната комисия на 45 НС да разгледа законопроекта, внесен от Демократична България на първо четене, излязохме с публичен призив към всички парламентарно представени партии да внесат в дневния ред и до края на мандата на предишното НС да приемат промените в Закона за съдебната власт и НПК, така че да се осигури закриването на специализираните съдилища. За съжаление, това не се случи и една от причините бе, че в продължение на 10 дни точката не можа да влезе в дневния ред на Парламента". Това заяви Велислав Величков.

По думите му, темата ще бъде  един от приоритетните законопроекти и в следващото НС, въпреки голямата съпротива от страна на Прокуратурата и ВСС. "Дебатът вече е започна и се надявам, без да се бавят стартиралите дела,  да се стигне до реалното им разглеждане  по нормалния процесуален ред и в стандартните съдилища, така че специализираното правосъдие, което ние наричаме „извънредно правосъдие“ да отпадне от правовия ред в България. На практика по начина, по който то  е структурирано, противоречи на върховенството на правото.

По думите на Величков, трябва да се прави разлика между качествата и функциите на адвоката и тези - на народния представител и когато един адвокат е поел вече защитата на клиент, той не може да се откаже от нея, след като е станал народен представител. Той би нарушил адвокатската си клетва, ако вдигне защитата на своите доверители.  "Адвокатът иска да види, че едни и същи правни принципи и стандарти важат във всички съдилища, а не в окръжните съдилища да се прилага един ред, а в специализираните - съвсем други и на практика прокурорското правосъдие да изпреварва правосъдието от Съда, което може да бъде единственият арбитър".  

По темата за подслушването на политици Величков подчерта, че  не познава фактите, но би било страшно, ако разрешенията за подслушване не са издавани от компетентните лица и по установения ред.  

„Ако са подслушвани незаконно обществени фигури и хора, организирали протести, това ще означава, че в България има мафия, която се намира над държавата. Никой не би си сложил главата в торбата, като  позволи работа с такава техника, ако няма разрешение за това. Трябва да се вземат строги мерки и подобно явление, ако съществува, да бъде пресечено, преди правовата държава да бъде заменена с диктатура".

Величков изрази недоумение, че независимо че от специализирания съд отричат  да има подслушвани политици, председателката Мариета Райкова в доклада си за дейността на институцията през 2020 г. е заявила, че има 2800 разрешения за подслушване и едва 194 отказа. „В една демократична държава Съдът трябва да бъде по-предпазлив, когато позволява граждани да бъдат така мащабно подслушвани“.

Интервюто чуйте от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01