Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчанка, летец и докторант в ТУ, с американска стипендия

Инж. Стилияна Бакалова, летец-пилот и докторант в Техническия университет – Пловдив, спечели стипендия от 10 000 долара на американската фондация „Амелия Еърхарт“ в конкуренция със свои връстнички от над 30 страни. 

За първа година стипендията е връчена на докторант, обучаващ се в България. Стилияна Бакалова е втора в списъка на спечелилите стипендия  „Амелия Еърхарт“.  По информация в сайта на фондацията има още 4 българки, избрани за стипендиантската програма в предходни години, но обучаващи се в други държави.

“Изключително съм благодарна, че хора от другия край на света, оценяват моята кандидатура и постигнати успехи, по време на професионалното ми развитие. Името на Амелия Еърхарт буди в мен възхищение и вдъхновение, породени от начина й на живот, мотивация, ентусиазъм и дързост за преследване на мечтите и целите й", коментира Стилияна Бакалова. 

Тя поясни, че ще използва 10 000 долара за своето академично развитие. "Целта ми е да разширя кръгозора и в професионална насока  и да  подпомогна финансово  професионалното си израстване" 

Стипендията е учредена през 1938 година от сдружение Zonta International в чест на Амелия Еърхарт – жената-летец и член на Зонта, която първа е прелетяла със самолет Атлантическия океан и изчезнала безследно в Тихия океан в опит за околосветска обиколка със самолет. Стипендията от 10 000 щатски долара се присъжда ежегодно. Получават я до 35 жени, следващи докторска  степен по аерокосмическо инженерство и космически науки. 

От създаването на програмата през 1938 г., Zonta е присъдила 1 674 стипендии на Амелия Еърхарт на обща стойност над 11 милиона щатски долара на 1245 жени от 75 държави. През тази година фондацията дава 36 стипендии на докторантки от 17 страни. Zonta International има сто годишна история и е създадена в Бъфало САЩ от жени-лидери в своята професионална област. Целта на сдружението е подпомагане и издигане на ролята на жената в обществото. Zonta International има представителство в ООН и участва в сесиите на организацията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И пловдивчани се включиха в Похода на Свободата

Десетки пловдивчани се включиха в десетото юбилейно издание Похода на свободата - най-мащабната глобална кампания срещу трафика на хора.  Събитието се провежда днес с дрес код черно в големите градове у нас под формата на мирно шествие и има за цел да информира обществото за това как да разпознава и докладва потенциални ситуации и жертви на..

обновено на 19.10.24 в 17:18

Информационна кампания за борба с рака на гърдата в Пловдив

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания. Темата на инициативата този път е "Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване."  В Дондуковата града на 19 октомври от 17 часа присъстващите ще имат възможност да разговарят с едни от най-добрите..

обновено на 19.10.24 в 17:18

Два дни PLOVDIV ZOO EXPO 2024 започват от днес

Най-голямото събитие за домашни любимци и любители на животните в България –  PLOVDIV ZOO EXPO 2024 се провежда в двата почивни дни в палата №3 на Пловдивския панаир. Съботният ден е за всички, които обичат животните и търсят забавления за малки и големи. В програмата са включени от куклен театър и интерактивни четения, до екзотични шоута с..

обновено на 19.10.24 в 17:18

Пловдивски медици се окичиха с награди на конкурса „Лекар на годината“

Проф. Мария Токмакова спечели наградата „Лекар на годината – 2024“. Отличието беше връчено на официалната церемония в Националния исторически музей.  Проф. Токмакова е началник на отделение към Кардиологична клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив и заместник-ректор на Медицинския университет.  За дългогодишния си принос в медицината бе отличена..

публикувано на 19.10.24 в 17:17

Пореден протест от Цалапица пред прокуратурата

Близките на убития Димитър Малинов от Цалапица отново излизат на протест пред прокуратурата в Пловдив в 17 часа.  Той е  под надслов „Справедливост за Митко“. Роднини и съмишленици настояват Окръжна прокуратура Пловдив да повдигне нови  обвинения, вече за съучастие,  на близнаците Валентин и Борислав Динкови.  Заседание по тяхното дело е..

обновено на 19.10.24 в 13:38