Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромите се плашат за здравето си и отказват ваксини срещу Ковид-19

Хората в Столипиново продължават да мислят, че във ваксините има чипове

Към темите на програма "Ден след ден" се добавя и инициативата на Министерството на здравеопазването да популяризира ваксинацията на ромското население, а най- големият квартал в страната, а и не само, е „Столипиново“ в Пловдив. Разговор със здравния медиатор Гюлезар Садък за бойкота в ромските махали към Ковид-ваксините. 

Садък каза, че все още има страх от ваксините, защото сред общността има много слухове за най-различни чипове в тях. "Това е нещо друго, не е ваксина казват ромите и може да доведе до смърт",  посочи здравният медиатор. Тя припомни, че ромите от януари насам не искат ваксини, от друга страна те знаят, че медиаторите са мост между институциите и местната общност. 

"Преди 10 дни имаше мобилен пункт, само 10 човека минаха за ваксини срещу Ковид-19, и тогава от РЗИ се свързаха с лидерите на квартала, те са обещали хората да отидат на мястото, но никой не се е появил през деня", припомни Садък.  

От МЗ съобщиха, че ромите са поискали средства, за да се ваксинират и да популяризират процеса. 

Садък каза, че такова нещо не се е случвало в махалите  и не би се случило сред здравните медиатори, за неформалните лидерите не може да даде мнение. Според нея хората се плашат и се притесняват за здравето, въпреки че  им обясняват на майчиния език.

"Дезинформацията е завладяла ромските махали, имало е болни в Столипиново, но е малък процент от населението. Ромите не вярват, че има такова заболяване, повечето го наричат пневмония", каза медиаторът. Тя смята, че много малко от ромите разбират, че има Ковид-19.

"Няма да обърнат внимание и на ваксините за децата над 12 години, няма да им повярват", смята Гюлезар Садък. Тя посочи, че дори задължителните имунизации сред децата не са поставени в пълна степен. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академията за редки болести е полезна за младите лекари

Ежегодната  обучителна „Академия за редки болести“ стартира при голям интерес в Пловдив. Тя се провежда в рамките на  Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която събира  над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власти и индустрията.  В рамките на двудневния форум те ще споделят опит..

публикувано на 13.09.24 в 14:20

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“...

публикувано на 13.09.24 в 10:59

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29