Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Млади учени от УХТ- Пловдив с продукти от етерични култури

Храни и напитки с лавандула и скална роза помагат за добър имунитет

4
Citrus Incanus, скална роза

Еньовден отбелязваме на 24 юни, тогава празнуват фармацевтите и билкарите. В програма "Ден след ден" разказваме за участието на младите учени и студентите от Университета по хранителни технологии във фестивалите, посветени на етерично-маслените растения и билки. 

Тази седмица те ще презентират свои разработки на VII-я Национален фестивал на лавандулата в Чирпан. Той започва в петък, и целта му да срещне учени, зеделски производители, държавните институции и гостите с най-новите продукти от етеричните насаждения.

Паралелно с това екип на УХТ подготвя изследователски проект, свързан с нов комплекс за изследване на храни. Там вече се работи по създаването на иновативни и имунопротективни храни, които ще бъдат представени пред правителството до края на годината. 

През юни бе презентирана имуноукрепваща напитка, специална разработка на учените от УХТ в Пловдив. Тя се произвежда от билката памуклийка, скална роза или Citrus Incanus, която доказано е с най-мощно антиоксидантно действие, и която расте предимно в Странджа. 

Ръководител на центъра, в който се разработва инфузията от билката е гл.ас. д-р Станко Станков, от катедра "Хранене и туризъм". Той сподели, че те активно работят по използването на отпадна биомаса от лавандула, съблюдавайки принципите на кръговата икономика.

Учените ще вземат участие в Националния фестивал на лавандулата, където ще представят и най-новите технологии при добива и преработката на етеричните масла. 

Гл. ас. д-р Райна Хаджикинова от катедра Технология на тютюна, захарта, растителните и етерични масла разказа за нова технология за приложение на лавандуловото масло в карамелажни бонбони и шоколадови продукти, както и използването му в парфюмерийната промишленост за шампоани и балсами.

Репортаж на Живка Танчева, в който участват двама млади учени от УХТ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ще върна адвокатурата в обществения живот на Пловдив

Връщането на адвокатската колегия в обществения и културен живот на Пловдив – такава е амбицията на новия председател на съсловната организация адвокат Пламен Бонев. Това той сподели в интервю за Радио Пловдив след като беше избран през уикенда начело на 1260 адвокати, колкото наброява местната колегия. „ В културния и обществен живот..

публикувано на 27.01.25 в 15:52

Вече няма толкова големи задръствания в Пловдив

В момента в Пловдив няма толкова големи задръствания. Аз също се придвижвам с автомобил и сега се придвижвам много по-бързо от края на миналата година. Това заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров по повод информацията, че града е шести в света по задръствания. Той беше категоричен, че в момента в града има успокояване на трафика, заради..

публикувано на 27.01.25 в 15:45

Търговската война води до негативни последици за всички

До какво ще доведе напрежението между Европейския съюз и Доналд Тръмп прогнозира в програма "Точно днес" Димитър Георгиев, финансист и анализатор на международните пазари. Според него президентът Тръмп е в центъра на събитията повече от вякога и повече от всякога пазарите зависят от това, какво ще реши той. И всеки ден е различнен. " Днес се..

публикувано на 27.01.25 в 10:44
Светлин Тачев

Кабинетът действа синхронно, ще се разберат за бюджета

При кабинета „Желязков“ виждаме една реална коалиция, а не сборен механизъм от формации, какъвто беше т.нар. сглобка. Действията между политическите играчи в правителството са по-устойчиви и синхронизирани, което дава възможност да мислим, че кабинетът ще изкара по-дълго от този на Денков. Това коментира политолога Светлин Тачев от Агенция..

публикувано на 27.01.25 в 10:35

И на 90 години БНР остава модерна медия

Тази година Българското национално радио става на 90 години, а Радио Пловдив - на 70.  "Трябва да обръщаме внимание и на успехите, и на предизвикателствата. Тези 90 години означават, че много хора преди нас са постигнали много неща - да работим в медия, която се ползва с много високо обществено доверие, която хората не само слушат, а истински се..

обновено на 25.01.25 в 10:35

Свързани новини

На Спасовден УХТ е домакин на Празник на хляба и "Производено във фермата"

„Ковид кризата ни постави едно важно изискване и голямо предизвикателство, ние като водещ хранителен университет в България да разработим имуноукрепващи продукти“, каза проф. д-р Пламен Моллов, ректор на Университетът по хранителни технологии, при откриване на празника на хляба на Спасовден.  Моллов подчерта, че екип на УХТ подготвя..

публикувано на 10.06.21 в 13:19