4
Еньовден отбелязваме на 24 юни, тогава празнуват фармацевтите и билкарите. В програма "Ден след ден" разказваме за участието на младите учени и студентите от Университета по хранителни технологии във фестивалите, посветени на етерично-маслените растения и билки.
Тази седмица те ще презентират свои разработки на VII-я Национален фестивал на лавандулата в Чирпан. Той започва в петък, и целта му да срещне учени, зеделски производители, държавните институции и гостите с най-новите продукти от етеричните насаждения.
Паралелно с това екип на УХТ подготвя изследователски проект, свързан с нов комплекс за изследване на храни. Там вече се работи по създаването на иновативни и имунопротективни храни, които ще бъдат представени пред правителството до края на годината.
През юни бе презентирана имуноукрепваща напитка, специална разработка на учените от УХТ в Пловдив. Тя се произвежда от билката памуклийка, скална роза или Citrus Incanus, която доказано е с най-мощно антиоксидантно действие, и която расте предимно в Странджа.
Ръководител на центъра, в който се разработва инфузията от билката е гл.ас. д-р Станко Станков, от катедра "Хранене и туризъм". Той сподели, че те активно работят по използването на отпадна биомаса от лавандула, съблюдавайки принципите на кръговата икономика.
Учените ще вземат участие в Националния фестивал на лавандулата, където ще представят и най-новите технологии при добива и преработката на етеричните масла.
Гл. ас. д-р Райна Хаджикинова от катедра Технология на тютюна, захарта, растителните и етерични масла разказа за нова технология за приложение на лавандуловото масло в карамелажни бонбони и шоколадови продукти, както и използването му в парфюмерийната промишленост за шампоани и балсами.
Репортаж на Живка Танчева, в който участват двама млади учени от УХТ.
"Липсва диалогичността, с която сме свикнали, особено от партия ГЕРБ. Това, което което виждаме е, че те стоят твърдо на своята позиция, и каквото и да говорят синдикатите, не съм оптимист накъде вървят комуникациите. Ако публичният и частният сектор са скарани, то трусовете в държавата предстоят". Това заяви в интервю за предаването "Ден след..
Максималният размер на ваучерите за храна ще остане 200 лева месечно и през 2026 година, според проектобюджета за следващата година и това ще остане най-ниската стойност за страна-членка на ЕС. 835 000 са работещите в България, които получават ваучери. Таня Обущарова, главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери, коментира пред Радио..
Балансовите проблеми, свързани с проекта на бюджет 2026 и липсата на контрол, се дължат на олигархията, която е моделирала политическото и икономическото вземане на решения в своя полза. Тази теза изрази в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив финансистът Кольо Парамов. Той подчерта, че влизането в еврозоната трябва да доведе до..
В този епизод тръгваме от твърдението „65% са против еврото, нали сме демокрация?“ и разглеждаме как формулировката на социологическите въпроси променя отговорите и смисъла им. Вместо да приемаме едно число като „волята на народа“, питаме: какво всъщност е било зададено – „харесвате ли еврозоната“ или „искате ли да се отмени валутният борд и..
Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ви срещаме с един от най-значимите пловдивски творци – Матей Матеев. Роден в Кюстендил, но завинаги свързал съдбата си с Пловдив – града, който му върна обичта с най-високото признание – званието „Почетен гражданин“. Казва, че родния край, балканската енергия го прави човек - широко скроен човек. Послание, което..
„Ковид кризата ни постави едно важно изискване и голямо предизвикателство, ние като водещ хранителен университет в България да разработим имуноукрепващи продукти“, каза проф. д-р Пламен Моллов, ректор на Университетът по хранителни технологии, при откриване на празника на хляба на Спасовден. Моллов подчерта, че екип на УХТ подготвя..