Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия помага за разчитането на черната кутия на падналия МиГ-29

В "Граф Игнатиево" не са опитвали да разчетат черната кутия на изтребителя

3
В Авиобаза Граф Игнатиево показват образец на черната кутия на МиГ 29
Снимка: Радио Пловдив, Екатерина Костова

Регистраторът на данни или така наречената черна кутия на изтребителя Миг 29, паднал край Шабла на 9 юни, от обяд не е в авиобаза "Граф Игнатиево". Тя е предадена на комисията, разследваща катастрофата. Това съобщи пред медии командирът на базата бриг. генерал Николай Русев заедно с колегите му от Отдел "Авиационна техника и въоръжение" подполковник Людмил Вълков и майор Николай Матеев. 

Русев допълни, че устройството, което регистрира и съхранява всички данни, свързани с полета, не записва гласова комуникация. Тя се записва на друго място, при управлението на полета, стана ясно от представянето на допълнителна информация за състоянието на черната кутия. Това управление е било извън авиобазата в рамките на учението край Шабла.

 "Последно нашата връзка с майор Терзиев беше на около 70 км след като излетя за задачата", каза ген. Русев, като уточни, че това е много преди да се случи инцидентът.

В "Граф Игнатиево" не е правен опит да се разчете информацията от черната кутия на самолета. Причината е в отсъстващия електрически съединител и скъсания кабел на модула с памет, пристигнал в базата след изваждането й от морето. Именно колегите на майор Терзиев са препоръчали на разследващата комисия да се обърнат към производителя на устройството, за да е сигурно, че това, което е съхранено като информация, няма да бъде загубено.

Подобни регистратори на данни на МиГ 29 авиобаза Граф Игнатиево е получавала 2 пъти – през 2016 от Украйна и през 2019 по договор с РСК МИГ. Оказало се е, че получените от Украйна са произведени в Русия. 

Тепърва чрез РСК МИГ ще се търси кой е производителят. Комуникацията ще води ВВС, уточни ген. Русев. 

Още информация и гласове от брифинга може да чуете в звуковия файл от репортерското включване по темата в "Ден след ден".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

250 бегачи от пловдивски фирми се включват в корпоративна щафета

Общо 25 търговски дружества, които развиват дейност в Пловдив и региона, ще участват в традиционното благотворително състезание по щафетно бягане. Седмото издание на спортната инициатива започва в 10 часа.  Най-голямата корпоративна щафета в Южна България ще се състои в Тракия икономическа зона.  Над 250 аматьори бегачи ще се включат в надбягването..

публикувано на 06.10.24 в 08:21

Форум "Световно образование" се провежда тази неделя в Пловдив

Форум "Световно образование" се провежда днес в Пловдив и представя водещи европейски университети на кандидат-студентите от Южна България.   Предвидени са презентации за различни учебни дестинации, спецификите в кандидатстването и приема, възможностите за стипендии и финансова помощ.  Ще има  и среща с дипломирали се в чужбина студенти...

публикувано на 06.10.24 в 08:09

Дъжд и гръмотевици, жълт код за Пловдив и Смолян

Оранжев код за интензивни дъждове с гръмотевици е обявен в областите Бургас и Кърджали. Жълт код е в сила за други 12 области. Това са областите Добрич, Варна, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив и Смолян. Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, по-съществени разкъсвания ще има над..

публикувано на 06.10.24 в 07:30

ВУСИ откри академичната учебна година

Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) посрещна 21-ия си випуск първокурсници. Събитието бе уважено от ръководни представители на университети, от партньорски структури и фирми, от преподаватели, студенти и техни близки. „Добре дошли във ВУСИ – едно от най-динамично развиващите се висши училища в страната“ – каза в академичното си..

публикувано на 05.10.24 в 18:29

Министър Георги Глушков откри фестивала „Щастливи за ръка“

Министър Глушков откри в Пловдив фестивала "Щастливи за ръка". Преодоляването на предразсъдъците към хората с увреждания е наша колективна отговорност и ние трябва заедно да насърчаваме, разбираме и приемаме разнообразните таланти, които хората с увреждания носят в нашето общество . С тези думи министърът на младежта и спорта Георги Глушков..

публикувано на 05.10.24 в 15:33