Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният търси министерска подкрепа срещу кариерите

Да се изготви Доклад за оценка на въздействието върху околната среда преди да се разреши удължаването на концесията на кариерите над село Белащица. 

Отделно да се направи социален и икономически анализ за ползите и вредите от добива на подземни богатства в тези находища. За това настоява пловдивският областен управител Ангел Стоев в писмо до трима министри - на енергетиката Андрей Живков, на околната среда и водите Асен Личев и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. 

Пловдивският губернатор посочва, че е необходимо да бъдат максимално защитени интересите на обществото. Той допълва, че влиянието на добивните дейности върху здравето на хората и околната среда нямат икономически измерител. 

Ангел Стоев пише още, че близо до кариерите има три каптажа, от които Белащица се снабдява с вода. Отделно обръща внимание, че наблизо са регистрирани четири свлачища, едно от които е активно, а други две са потенциално опасни. Рискът от активирането им трябва да бъде отчетен, подчертава областният управител на Пловдив. До момента не са рекултивирани площите, нарушени от работата на кариерите, отбелязва Стоев. 

Според него в землищата на Белащица, Брани поле и Марково трябва да се развиват екотуризъм и отдих, а не да се добиват строителни материали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

80 плочки от опасния америций са открити при операцията на ДАНС и МВР

На шест адреса и в автомобил в Пловдив, Карлово, Първенец и Калековец са открити общо 80 плочки  с размер 70/35/2,5 мм от опасния за здравето метал америций. Най-много са открити в автомобил в Пловдив - 44 броя, 35 са намерени във вила в Карлово и една плочка в частен дом в Първенец. Това стана ясно на брифинга по повод акцията на ДАНС и МВР в..

обновено на 20.09.24 в 18:35

Пловдив кандидатства за 2 млн. за ремонт на стадион "Марица"

Община Пловдив да кандидатства с проект за финансиране изграждането и обновяването на стадион „Марица“ ще гласуват общинските съветници на следващата сесия на 26 септември. Администрацията ще внесе проектно предложение по Програмата за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост,..

публикувано на 20.09.24 в 16:08

Ангел Георгиев оглавява листата на "Възраждане" в Пловдив

Областният координатор  на Възраждане и депутат в три парламента Ангел Георгиев отново ще води листата на партията за Пловдив град.  На второ място е Емил Янков, който и сега е народен представител, трети е Чавдар Земярски. Той беше кандидат за кмет на община Раковски от за местния вот миналата година.  От партията регистрираха 19 членна листа в..

публикувано на 20.09.24 в 15:35

Полиция и жандармерия охраняват денонощно гроздобера

Съвместни екипи на полиция от Септември и пловдивски жандармеристи от началото на месеца охраняват лозовите масиви за кампанията по гроздобера в този регион.  Техни обособени групи патрулират в зоните на насажденията като осигуряват нормалното и спокойно протичане на кампанията и защита от кражби в землищата на градовете Септември, Белово, Ветрен,..

публикувано на 20.09.24 в 14:15

Голямо количество от радиоактивния метал америций е открито край Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжната прокуратура в Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност". Металът е изключително скъп и според източници на БНТ е открит и иззет от къща в Карлово. По време на операцията на агентите от ДАНС и спецполицаите от МВР са съдействали и..

обновено на 20.09.24 в 13:35