Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модернизират емблематичната жп гара в Стара Загора

| обновено на 02.07.21 в 13:54

Продължава цялостната реконструкция на жп гарата в Стара Загора, която трябва да приключи след няколко месеца. Ремонтните дейности се осъществяват по проект „Реконструкция на гарови комплекси Стара Загора и Нова Загора“, който е на обща стойност 19 518 366 лв. и се финансира по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.“

Стойността на договора за строителство на емблематичната старозагорска гара е 9 милиона 726 944 лева, а с реализацията на ремонтните дейности тя ще се превърне в изключително модерно съоръжение и ще се повиши качеството на обслужване на пътниците. Проекта включва пълно архитектурно обновяване на сградата, пешеходния подлез, перонните покрития и Пост 2.

Архитект Александър Туджаров от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ очерта предизвикателствата при реализирането на такъв мащабен проект.

„Особено когато става въпрос за обществена сграда, натоварена с такива сложни функции, предизвикателствата са много. Съществуващата сграда трябва да се осигури на съвременни конструктивни норми, което предполага сериозно усилване на конструкцията. Друго основно предизвикателство, е осигуряване на достъпната среда за пътниците – до всички обществено достъпни зони. Това изискване е задължително по българските нормативи, а е и част от европейската нормативна уредба, която приложима за железопътния транспорт. Но основното е, че компанията имаме абсолютното убеждение, че услугата, която предните задания предоставят на пътниците трябва да е достъпна за всички и да пази достойнството на пътниците. Има и много други предизвикателства, свързани с технологията на изпълнение на някои специфични дейности, както и с факта, че гарата функционира на пълни обороти по време на реализацията на ремонта. Но компанията има практика в реализацията на подобни проекти от предходния програмен период и смятам, че ще се справим и тук“, отбеляза архитект Туджаров.

Ремонтните дейности на гарата в Стара Загора вече напредват, отбеляза още архитект Туджаров.

„В момента се изгражда етап 1 от изпълнението, което обхваща чакалнята, касата и плюс едно достъпен етаж за гражданите в източната част на приемното здание. В западната част сме обособили временни чакални за пътниците и временни каси, с обозначен маршрут за всички пътници. След приключване на първия етап, изпълнителите ще навлязат и във втория етап. Също така се работи и по коловозното развитие, изпълнение на хидроизолация на подлеза. След което ще бъдат подменени и перонните покрития на втори и трети перон“, заяви Александър Туджаров.

От Национална компания „Железопътна инфраструктура“ имат амбицията да завършат ремонта на гарата в определените затова срокове.

„Към момента нашата амбиция и тази на изпълнителя, е да се спази срока за изпълнение и да се приключи до края на годината“, подчерта архитектът.

Гарата е пpoeĸтиpaна пpeз 70-тe гoдини, а в експлоатация е въведена през 1982 г. Оттогава до сега това е първият ремонт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56