Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Рашков посяга на независимостта на прокуратурата

| обновено на 05.07.21 в 15:28

По повод изявлението на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков по Българското национално радио от 05.07.2021 г., съдържащо негативни коментари и оценки относно работата на прокурори в страната по конкретни досъдебни производства за престъпления, свързани с изборните права на гражданите и с искане за кадрови промени, Прокуратурата заявява, че ще защити и ще застане зад всеки магистрат, който изпълнява служебните си задължения при спазването на закона, съобразно принципите на правовата държава. В друго съобщение Главна прокуратура съобщава, че до обяд днес са образувани 171 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите, като образуваните досъдебни производства са 20.

По БНР Рашков заяви, че в Пловдив полицейските служители разкрили, че от името на партия ГЕРБ са купувани гласове и добави, че прокуратурата трябва да даде повече информация и дали вече  има образувано разследване.  Той обясни, че са открити на хартиени носители над 2000 описани гласа, като срещу всяко едно от имената имало суми. Също така четирима свидетели, получили такова заплащане, са били разпитани пред съдия, където са направили пълни признания в тази връзка и са посочили хората, които са им осигурили средствата.  "Този успех, който е несъмнен, постигнат в Пловдив, районен прокурор и някои други осмяха", каза Рашков, като добави, че бившият министър-председател и конкретен прокурор синхронизирано са осмели работата на МВР, преди да се изчака краят на проверката по случая.

Считаме, че цитираното изявление представлява опит за грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата и е опит за неправомерно влияние и вмешателство в осъществяване на функциите на магистратите при вземане на решения по конкретни досъдебни производства, което е в противоречие с конституционно установения принцип за разделение на властите. По този начин се засяга независимостта на прокуратурата, цели се уронване на престижа на съдебната власт и се нарушава принципа на върховенството на правото, пише в позицията на Главна прокуратура. Оттам припомнят, че независимостта е право на прокурорите и следователите, чието осигуряване е отговорност на всички държавни институции. 

От Прокуратурата са категорични, че опитите на представители на политическите среди у нас да застрашават нейната независимост чрез указване на натиск, представлява недопустима намеса в осъществяване на конституционно определените правомощия на магистратите.


Във второ съобщение от Главна прокуратура съобщават, че на територията на страната към 10 часа на 05 юли 2021 г. са образувани 171 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите.

Образувани са общо 20 досъдебни производства за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. Наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки по получената информация.

Анализ на Върховна касационна прокуратура на постъпващите  сигнали за купуването на гласове показва, че през изминалата седмица са налице случаи на забавяне от органите на МВР, при сезирането и докладването на компетентните прокуратури със сигнали, свързани с политическите права на граждани. 

Получени са множество докладни записки от МВР, които са непълни и не съдържат достатъчно данни относно твърдените обстоятелства, което налага възлагането на допълнителни проверки от страна на наблюдаващите прокурори, се посочва в съобщението на държавното обвинение. Изводът на прокуратурата е, че проблемите в координацията с органите по разследването биха били причина, която може да доведе до избягване на наказателна отговорност на част от лицата, заподозрени в извършването на престъпления против политическите права на гражданите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 02.07.24 в 20:12

Аптеките в Пловдив излизат на протест, няма да работят 2 два часа

Аптеките от областите Пловдив, София,  Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и други затварят за два часа. Това ще се случи на 3 юли, сряда, между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазванетои Националната..

публикувано на 02.07.24 в 19:55

Кариера в Храбрино няма да има, фирмата се оттегля

Няма да има кариера в Храбрино. Новината съобщи кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, като обясни, че е сключил споразумение с фирма „Еолит“ ООД, която искаше да изгражда кариера за добив на гнайсошисти в местността „Бунилото“ край селото.  По силата на споразумението фирмата се задължава в 7-дневен срок да оттегли заявеното инвестиционно..

публикувано на 02.07.24 в 16:47

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

обновено на 02.07.24 в 16:42

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28