Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив сви трикратно искането си за заем за инфраструктура

Пловдив ще тегли заем в размер на 40 милиона лева, почти три пъти по-малка сума от първоначално предвидената. Това потвърди кметът Здравко Димитров.

„Останаха 40 милиона, не зависи от нас. Защото докато ние решим какво искаме и как го искаме, другите градове – Благоевград, Стара Загора,  Бургас, София теглиха заеми. Причината е, че сме пловдивчани, не можем да се разберем. Не гледаме всички в една посока, за съжаление“, обясни Димитров.

Градоначалникът увери, че проектите, които няма да могат да бъдат финансирани чрез заем, също ще бъдат реализирани.

„Аз ще ги реализирам, и без заем ще ги реализирам. За „Модър Царевец“ са отделени пари, има избран изпълнител за улица „Даме Груев“, почваме я. Пробивът под Водната палата също ще направя възможното за да осигурим 10 милиона лева“, каза Здравко Димитров.

Днес стана ясно, че Пловдив е глобен с 2 милиона лева. Общината трябва да връща 1 милион и 500 хиляди лева по Оперативна програма „Региони в растеж“, тъй като средствата са изхарчени неправомерно от предходната местна власт за облагородяване на района около булевард „Марица“. Средсвата трябва да бъдат върнати в максимално кратки срокове.

„Били са уведомени, че не трябва да ги харчат, но са ги изхарчили. Но сега ги плащаме ние, всички пловдивчани“, каза още Димитров.

Отделно Община Пловдив трябва да плати и санкция от 500 хиляди лева такса битови отпадъци, тъй като Община Родопи не си е плащала своята част. Причината е, че Пловдив е оператор на сметището и общината, тъй като е най-голяма, е длъжна да събира от останалите общини таксата.

„Нас ни наказват, тъй като Община Родопи не си е плащала таксата“, обясни пловдивският кмет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Църквата почита Светите Вяра, Надежда, Любов и София

Българската православна църква почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София и отдава почит на на добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта и мъдростта. Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим живяла благочестива християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които..

публикувано на 17.09.24 в 08:42

Отваря обновеният студентски стол "Байкал"

Реновираният Студентски стол „Байкал“ ще бъде открит официално. На церемонията ще присъстват представители на държавната и местната власт, както и студенти от всички пловдивски университети. Студентският стол на бул. „Цар Борис III Обединител“ 136 възобновява работата си след 10-годишно прекъсване по инициатива на Студентските съвети на..

публикувано на 17.09.24 в 08:24

Трима в ареста, пребили мъж за чат с жената на един от тях

В  Пловдив задържаха трима мъже за закани с убийство, а на един от тях и за нанасяне на телесна повреда на 26-годишната му приятелка при условията на домашно насилие, съобщиха от районната прокуратура.  От прокуратурата са повдигнали обвинение на 28-годишен мъж за побой над 26-годишната му приятелка при условията на домашно насилие. Двамата живеели на..

публикувано на 16.09.24 в 17:54

Тържествено откриха новата детска градина в Браниполе

Със символично пускане на бели гълъби в небето над Браниполе официално бе открита новата сграда на детска градина „Синчец“ в село Браниполе.  Лентата прерязаха кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, кметът на селото Даниела Стоилова и директорът на детското заведение Добромира Мурджева. Новата детска градина е разположена на разгърната застроена..

публикувано на 16.09.24 в 15:51

Проф. Галин Цоков удари звънеца в ОУ "Христо Смирненски" в Раковски

"Изключително съм развълнуван да бъда в тази ваша общност. Децата са нашето бъдеще, на първокласници им пожелавам да са любопитни към знанието.  Вашата нова сграда е първата по проект на МОН, изграден е нов учебен корпус по него", каза в Раковски министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той откри новата учебна година в основно училище..

публикувано на 16.09.24 в 14:58