Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите в здравеопазването се харчат основно с кражба

Диагнозата на здравната система в България е отчайваща. Това мнение изрази професор Димитър Шишков в интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив
„Парите в здравеопазването се харчат основно с кражба. Няма шеф в болница, никъде в България, който да не е назначен по политически принципи, причини и т.н. Когато аз бях народен представител, се опитахме да сменим с малко повече професионалисти хора, които бяха шефове на болници в Пловдив. Тогава от ГЕРБ имаше такова дърпане назад, просто казаха да забравим“, това заяви професор Димитър Шишков, който е шеф на Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив, а също и бивш депутат от РБ в 43-то НС.

Той обаче смята, че не лекарите злоупотребяват.

„Искам да кажа на хората, че не лекарите крадат, директорите крадат най-много. И самият начин на структуриране на здравната система е определен да бъде в корупционна схема. Докато не се премахнат клиничните пътеки и монопола на НЗОК, така ще бъде!“, категоричен е професор Шишков.

Той подчерта, че до този момент няма нито един осъден болничен шеф, заради това, че е похарчил в огромни размери парите на хората и е докарал болница почти до фалит почти. Бившият депутат каза още, че докато е мътна водата и парите се разпределят по клинични пътеки, с политически гръб, без професионализъм, и без да се установи дали реално се лекуват пациенти, промяна няма да има.

Той смята, че тезата на министър Стойчо Кацаров по казуса "Пирогов", където беше уволнен директорът,  е ясна.

„Има проверка от НЗОК. И на базата на това, което е установила касата, се предприемат действия. Ясно е, че след като си имал толкова много злоупотреби, ти си отиваш. Какво толкова има? Незаменими хора няма. Другото нещо – най-много пари през последните две-три години, се даваха целево за „Пирогов“. Ще ви дам пример – за пет зали в моята операционна бяха отпуснати 500 000 лева. А за една операционна в „Пирогов“ с две зали, се дадоха около 15 милиона лева. Как стават тези работи?, допълни още Шишков.

Според него всеки, който реши да промени корупционната система в здравеопазването, ще бъде атакуван по всякакъв възможен начин.

„Познавам лично министър Кацаров и знам много добре за какъв човек става въпрос. Целият си живот той е отдал на здравеопазването", подчерта професор Димитър Шиков.

Цялото интервю с професор Димитър Шишков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21