Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България новата вълна Ковид-19 ще е по-лека от последната

| обновено на 03.08.21 в 10:20
Снимка: БНТ

Вирусологът Сергей Иванов за четвъртата вълна с Делта варианта на Ковид-19, или как свикваме да се борим и да живеем с вируса, променил света и нас. Задължителните имунизации и новите научни открития, коментираме с д-р Иванов.

Той смята, че статистиката сочи, че до болници днес отиват по-малко хора, отколкото по същото време м.г., също и по-малко са смъртните случаи у нас. "Не е сериозно да се говори за нова вълна сега, засега няма такава", смята д-р Иванов. По думите му е възможна нова вълна през октомври, защото обективните данни точно сега не сочат за нов подем.

Сергей Иванов каза още: "Смъртните случаи след Ковид-19 ги има, те са по два-три на ден, има ги за съжаление, но повече от месец и половина епидемичната обстановка е доста спокойна. Ние се нагледахме на подобни прогнози м.г. как след месец ще стане страшно. Нека хората поживеят двата месеца по-спокойно. В момента се правят много повече тестове, и PCR, и антигенни, в сравнение с миналото лято, затова броят на заразените с Ковид-19 е по-голям. Делта вариантът е по - заразен, но не е по-страшен, смъртността при него не е по-висока. Не бива да се спекулира с това! 

Делта варинатът няма корелация с ваксинациите, той е там където страните са по-отворени като туризъм и икономика. Например, в Европа това е Великобритания, където след април навлезе и този вариант на Ковид-19. 

"Ваксинацията е много важна за всички учители в България, според мен за тях трябва дори задължителна ваксинация. Знам, че това не е популярна стъпка, но страната ни претърпя много щети от тази пандемия, не можем да бъдем заложници на страховете на едно съсловие", уточни д-р Иванов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23