Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Точно днес“ – на празника с надежда

На 6 август светата Православна Църква чества големия празник „Преображение Господне”.

По стара традиция на днешния ден се освещава и благославя новото грозде, а според българския народен календар на тази дата  настъпва трайно преобразяване в природата.

Днес и утре в пловдивското село Брестовица ще се проведе  „Национален събор на българските лозари“ – за празника и делника на хората от бранша ще говорим с председателя на Сдружението на българските лозари –  д-р Петьо Бошнаков.

За празника ще бъдем и в едноименния храм в ЖР „Тракия“, а Петя Плачкова ще ни срещне с хората от района.

В петък сутрин говорим и по горещите теми -високите цени на електроенергията и опасността от нова вълна от Ковид -19.

Каква е ситуацията в Пловдив и областта  ще разберем от д-р Сийка Димчева, която от вчера пое РЗИ Пловдив, като временно изпълняващ длъжността директор след пенсионирането на д-р Ваня Танчева.

От разговора на Емил Костов с Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните  енергийни консуматори"  ще чуем за риска пред големите предприятия от високата цена на тока за бизнеса и решенията как това да не се случва.

В рубриката „Рестартирай Европа“ ще научим за Центъра за компетентност на БАН, изграден по проект за трансфер на научни постижения към бизнеса, финансиран по ОП“ Наука и образование за интелигентен растеж“.

Приключи първият етап от археологическото проучване на "Голямата могила“, част от големия римски некропол "Гъстите могили“, разположен в южната промишлена зона на град Пловдив. Археологът Любомир Мерджанов, ръководител на разкопките, ще ни разкаже повече за откритите артефакти и какво предстои за археологията на следващ етап.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Какво избрахме "Точно днес" на 28 октомври

След седмите извънредни парламентарни избори говорим за резултатите и питаме какво следва - политолизи, социолози, анализатори, политици  - и победители, и победени.  И още актуалните въпроси -ще излъчи ли 51-ият парламент редовно правителство и какви са възможните конфигурации за управление?  Ще чуем с последните резултати Яница Петкова от Агенция..

обновено на 27.10.24 в 21:53

"След избора" с най-важното от изборния ден

България гласува на поредните извънредни парламентарни избори. Как протича изборният ден и какво предпочетоха българите? Отговорите на тези въпроси ще търсим в извънредното предаване на Радио Пловдив – „След избора“. Ще проследим края на изборния ден с включвания от репортерите ни, които ще бъдат в различни точки на Пловдив и областта:..

обновено на 27.10.24 в 17:32
Пловдив

Клуб "Неделя" за емоциите и изборите в живота

В предаването днес говорим за к лючовата роля на емоциите във взимането на решения и пряката им връзка с изборите в живота, които правим.  По темата гостува Снежана Павлова - сертифициран експерт по Емоционална интелигентност към ФРЕИ / Фондация за развитие на емоционална интелигентност/, регионален директор на Клуб по Емоционална Интелигентност –..

публикувано на 27.10.24 в 15:09

Неделни избори с „Шейкър“

Тази сутрин очаквайте коментара на социалния психолог Красимир Гешев за това кое ни е важно, за да направим правилния избор? Как всяко начало определя крайния резултат? Ще чуем и анкета на Живка Танчева със студенти от ПУ. Защо е важно да се гласува? Гласуват ли младите хора? Какво искат младите хора? Очаквайте разговор с режисьора..

публикувано на 26.10.24 в 16:05

Проучвания и протести в “Ден след ден”

В последния ден от предизборната кампания следим последните социологически проучвания.  За моментната снимка на нагласите преди вота в неделя разговаряме с  Яница Петкова от "Галъп интернешънал Болкан".  За протеста на пловдивските адвокати, които не са съгласни с  процедурата за избор на председател на Върховния административен съд и заявиха..

публикувано на 25.10.24 в 14:51