Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризисният щаб във Велинград заседава заради пожара в с. Кръстава

| обновено на 16.08.21 в 11:08
Снимка: © Getty Images/Guliver

Заради тежката ситуация след пожара в петък срещу събота в село Кръстава, който изпепели домовете на 10 семейства, кметът на община Велингард Костадин Коев свиква днес заседание на Кризисния щаб. Във Фейсбук профила на общината той съобщи, че в изгорелите селскостопански постройки са загинали и животни. 

Стихията бе овладяна със съвместните усилия на огнеборците от Велинград, Якоруда, Сърница, Доспат и Пазарджик, на горските служители и на доброволци. Във фейсбук профила на общината Коев обяви, че сега най-важна е помощта за засегнатите.

"Още се събуждаме със страх и напрежение", съобщи кметът на Кръстава Салих Узунов.

"34-35 човека са всичките, които са пострадали. Тези хора са настанени при близки и при роднини. След 2 – 3 дена ще дойдат подвижни къщички с по две стаи, баня и тоалетна.", обясни кметът на Кръстава. 

Той заяви, че не може да каже каква е причината за пожара, това ще установят разследващите, но според слуховете в селото, най – веорятно е било късо съединение в една от селскостопански постройки. 

Узунов посочи, че хората вече искат строителни материали – тухли и дървен материал, тъй като храна и дрехи вече има достатъчно. 

Община Велинград разкри дарителска банкова сметка, в която да се събират средства за засегнатите семейства. 

Сметката е в Общинска банка
BIC SOMBBGSF
IBAN BG 28 SOMB 91303161807100
Основание за плащане “Дарение за село Кръстава”

Същевременно, в понеделник кметството в доспатското село Късак организира дарителска кампания за подпомагане на пострадалите от пожара в село Кръстава. Всеки може да помогне според възможностите си, гласи съобщението, в което са указани конкретни препоръки. Могат да се даряват хранителни продукти, трайни и  от първа необходимост, консерви и др. Приемат се също завивки, спално бельо и кърпи, детски дрехи и обувки за деца от 3 до 10 години. Във всички търговски обекти в селото са поставени кутии за дарения, като събраните средства ще бъдат преведени по сметката на пострадалите в  Кръстава.

Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев със заповед ще определи комисия, която да разпределя и контролира изразходването на събраните средства. В нея задължително ще присъства и кметът на село Кръстава Салих Узунов, посочват от общината.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07