Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добри практики в Програмата за училища посланици на ЕП


Програмата за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2020/2021 година приключи успешно и с достойни резултати. В петата година след нейното начало тя стартира и се проведе в една по-различна обстановка и работа дистанционно в онлайн среда. Неприсъственият формат на учебния процес обаче не обезкуражи новите 10 училища и вече съществуващата мрежа от над 80 посланици. Те работиха усилено, за да постигнат своите цели – подобряване на осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и по-засилено активно гражданско участие в демократичния процес. Според българския евродепутат Асим Адемов, член на Комисията по култура и образование в ЕП, програмата е изключително полезна и ефективна.

„Самият факт, че тази програма предизвика голям интерес от страна на училищата и учениците е красноречив. Учениците стават много по-информирани, имат повече знания за  за институциите в ЕС, кои са те как работят, как функционират и най-вече за ЕП. Тази програма дава много и има сериозно бъдеще в нея“.

Както новите участници в Програмата, така и дългогодишните посланици на ЕП отчетоха многобройни и разнообразни дейности и събития, които могат да бъдат отличени като добри практики. Средно училище „Любен Каравелов“, Пловдив, което за първа година участва в програмата, се отличи с оригиналност и интересни проекти. Учителят Георги Стоев –старши посланик от училището разказва за  добрите практики.

„За нас беше много важно учениците да имат право и свободата да се себеизразяват по всевъзможни начини и  да развиват своята своята гражданска активност“.

В  Професионалната гимназия по електротехника и електроника в  Пловдив,  за втора година старши и младши посланици организираха различни прояви и се  отличиха с висока активност.  Корнелия Василева, заместник- директор по учебната дейност и старши посланик допълва, че са реализирани 28 различни дейности. Училището е единствената професионална гимназия в Европа, което взима  участие в състезанието „Евроскола“. Амбицията на пловдивската Професионална гимназия по електротехника, което е училище посланик за миналата година, е да продължи и на следващ етап участието си в програмата и да получи статут на училище-експерт, обясни старши посланик Корнелия Василева и допълни, че двигател на програмата са младшите посланици. Алекс Иванов е един от младшите посланици на пловдивската гимназия по електротехника. Според него младите хора трябва да се интересуват от това, което се случва в ЕС, да знаят повече за европейската демокрация, за принципите на гласуване и европейските избори, да научат как функционира ЕП, за да знаят как да направят един ден своя информиран избор.

„Програмата развива младите хора и ги провокира да бъдат по активни. ЕС се интересува от младите хора, защото те са бъдещето на Европа. Европа не е просто структура, тя е кауза, тя е бъдеще“, убеден е младши посланикът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01