Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябват компенсации за бизнеса заради високата цена на тока

"Не може да е нормално състоянието на пазара, при условие, че цената на тока се е увеличила 3 пъти за няколко месеца. Да, на всичко в световен мащаб се вдига цената, но енергията много рязко и бързо си повиши цената". Това коментира в интервю за Радио Пловдив Кирил Василев, член на УС на „Бизнесът за Пловдив“, който има фирма за производство и търговия с черни метали. 

По думите му действията на българското правителство, поради политическите проблеми в страната, не са адекватни на сложната ситуация. "Предложението за директни плащания по 50 лв на мегаватчас компенсация за бизнеса само е обещано, не е факт", обясни той, като припомни, че други държави отделят сериозни компенсации за бизнеса. 

"При нас това не може да стане, ние дори не сме си подали още Плана за възстановяване след КОВИД и положението никак не е розово", посочи Кирил Василев. 

По думите му неговата фирма не е намалила производството си, а са се увеличили разходите и се търсят компенсации през цената. "Всяко увеличение на енергията, транспорта и суровините се отразява пряко върху клиента. Ако някой си мисли, че някой бизнес ще намали производството си или ще спре да произвежда 3 пъти по-малко, няма логика, ако на пазара има търсене. Това са скачени съдове", обясни Кирил Василев.

Той посочи, че важното е колко редовно и колко добре се регулират нещата. "Що се отнася до този бизнес - енергийния, ние нямаме пазар", каза още членът на УС на „Бизнесът за Пловдив“.

Според него създадената клирингова къща за баланс на енергийните цени целят успокояване на  общественото мнение, а още гражданите не са усетили цената по сметките си. 

"Помощта от 50 лв. на мегават час ще бъде приета от всеки бизнесмен, но не решава проблема, защото той е в цяла Европа. Ние наистина имаме една от най-ниските цени на тока, но проблемът е първо в големите ограничения и второ в големите плащания за въглеродни емисии и на свободния пазар за търгуването им. Когато се спекулира с цените на въглеродните емисии, а не се регулират от ЕС, става толкова нестабилен пазарът", каза още Кирил Василев.

"Политиците взимат решения само под натиск. Единственото, което ние от „Бизнесът за Пловдив“ можем да направим, е съвместно с другите организации, които страдат от тези проблеми - да алармираме, да търсим съдействие и да се борим. Не смятам, че протести ще решат проблема. Единствено може да се подсигури бизнесът през зимата и да се компенсират тежките загуби. Трябват бързи решения, за да се спаси зимата, когато всички консумират електроенергия", допълни той. 

Цялото интервю на Екатерина Костова с Кирил Василев, член на УС на „Бизнесът за Пловдив“, е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21