Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скоро очакваме спад на цената на природния газ

Цената на газа в Европа удари нов рекорд - над 1600 долара за 1000 куб. м. Само преди две седмици най- мрачните прогнози бяха, че тези цени ще бъдат достигнати до края на годината, а сега сме едва в началото на октомври.

Според енергийният експерт Христо Казанджиев този рекорд ще се задържи без повишение за кратък период от време, след което ще се наблюдава спад.

„Надеждата е свързана с пускане в редовна експлоатация на газопровода Северен поток 2. Това, което ни уверява газпромът е, че с въвеждането в експлоатация на газопровода цените на природния газ и предлагането ще се увеличи в Европа, така че цените ще започнат постепенно да спадат“, каза Казанджиев в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив.

Преди спада на цените, обаче, се очаква още едно увеличение на природния гас следващият месец, което ще се отрази върху цените на парното и топлата вода, каза още Казанджиев, а от Комисията за енергийно и водно регулиране пресмятат, че това покачване ще бъде с 20-30 процента от 1-ви януари.

Одобрената мярка за подкрепа на малките и средни предприятия, които не са си намерили доставчик, Казанджиев обяви за „разумна, с оглед подкрепа на малкия и средния бизнес“. Той допълни още, че тази мярка започва масово да се прилага в Европа и изрази адмирациите си към министъра на енергетиката и КЕВР.

Той коментира и ковид пандемията и нейното отражение върху цените на газа.

„Възстановяването на икономиката от ковид пандемията доведе до ръст на потреблението на енергийни ресурси и увеличение на доставките, особено от Англия и Китай. Това доведе до отлив на доставките от Европа към Китай“, каза Казанджиев.

Като втора предпоставка той изтъкна, че част от газохранилището миналата зима е било почти изчерпано, което е трябвало да се компенсира с допълнително количества.

„За съжаление тези допълнителни количества не успяха да бъдат възстановени от Русия, която също се нуждаеше от допълнително природен газ“, обясни енергийният експерт. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56