Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Есенна цветна приказка“ с икебана в Дома на културата

| обновено на 07.10.21 в 10:02
10
"Есенна цветна приказка" в Пловдив
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Пловдивският Дом на културата „Борис Христов“ от днес ни пренася в „Есенна цветна приказка“. Това става възможно с изложбата икебана в подкрепа на дейността по програма Наследство на Европейска столица на културата и като част от Дните на японската култура у нас. 

След експозицията в Пловдив ще се проведе и работилница по икебана, а неин водещ ще е Мирослава Иванова-Хосен, преподавател 3-та степен към Школата Согецу. Тя е подредила с учениците си близо 20 скулптури от естествени цветя и материали, за да внесе пъстрота и радост в дните ни този октомври. 

Топлите багри на есента могат да донесат чрез икебана не само радост, а и хармония, потушавайки стреса на всекидневието, казва Мирослава. Тя признава, че научава това едва четвъртата година от обучението си. В школата на Ейко Сумура в Токио получава и японското си име Хосен, което означава изворна вода. А като продълбжава да усъвършенства изкуството икебана, тя пренася у нас и неговата философия. 

Освен на живо в Дома на културата, изложбата може да се проследи и по интернет. Така, както ще се проведе и работилницата идния вторник. А ако се вдъхновим от тях, есента е сезонът, в който можем с една икебана дори само от падащите листа на дърветата да превърнем собствения си дом в Есенна цветна приказка.

Какво казва Мирослава Иванова-Хосен за философията на икебана и още за изложбата може да чуете в звуковия файл. Видео репортаж гледайте в youtube канала ни и тук:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Театър „Хенд“ открива сезона със спектакъла „Писмото“

Пловдивският театър „Хенд“ открива 15-тия си юбилеен сезон със спектакъла „Писмото“ на световноизвестния майстор на комедията Паоло Нани.  Заради неповторимия му стил и брилянтни актьорски превъплъщения той е титулован като един от най-великите клоуни в света. Спектакълът, който гостът ще представи пред публиката, е известен още и като..

публикувано на 13.09.24 в 08:34

Представят "Оскар и розовата дама" на "Сцена на кръстопът"

В рамките на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ Театър 199 „Валентин Стойчев“ представя спектакъла „Оскар и розовата дама“ от Ерик Еманюел Шмит.  Постановката е на Стефан Спасов, сценография Нина Пашова, а музиката е на Милен Кукошаров.  Участват Мария Стефанова, носител на Награда Аскеер ‘24 за водеща женска роля, и..

публикувано на 13.09.24 в 08:31

Две постановки на столични театри в "Сцена на кръстопът"

Два спектакъла ще бъдат представени в третата фестивална вечер в рамките на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". И двете постановки са на столични театри.  В голямата зала на Драматичен театър Пловдив трупата на Малък градски театър "Зад канала" - София ще изиграе "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев с режисьор Бина..

публикувано на 12.09.24 в 07:25

Класическа музика с Опера Пловдив пред Братската могила

За първи път на открита сцена пред Братската могила Опера Пловдив ще бъде изпълнен камерен концерт, озаглавен „Малка нощна музика“. Концертът е на Държавна опера – Пловдив, а поканата е на район „Западен“. Ще звучат любими класически произведения на Моцарт, Вивалди, Хендел, Щраус, Пучини, Бах, Чайковски и др. Под диригентството на..

публикувано на 12.09.24 в 07:10

Журналистът Георги Найденов издаде книга за Пловдив

Да издигне своя глас за Пловдив реши и дългогодишният журналист и публицист Георги Найденов .  По думите на самия автор книгата събира капчица от историята на този древен град, надживял не една и две империи. Специална глава в „Пловдив – онагледена история на народи и епохи“ Георги Найденов отделя на един от кметовете на града..

публикувано на 11.09.24 в 16:27