Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Хранов и неговият “Изход“ в галерия „Етерна“

Вратите и изходът – това са темите-метафори на най-новата изложба на Атанас Хранов в Пловдив. 

Този следобед тя ще потопи Галерия „Етерна“ в магичния му свят, в който са поканени да влязат и всички любители на стила на художника. 

„Вратата като изход, вратата като надежда, вратата като потаен нов свят от възможности, като прелюдия, като намек да влезеш и като символ на промяната” – допълват от галерията за картините на Хранов, като открехват вратите си за среща с него от 15 до 19 часа, за да се запази противоепидемичното изискване да няма струпване на хора в затворено пространство.

А в среща в ефира на Радио Пловдив художникът споделя, че изложбата му продължава цикъла "Изход" от предишна експозиция, но вече не е посветена на конкретни хора, близо до него във важни моменти, а на мигове, които не можеш да наречеш по име. 

Те не са свързани с определно събитие, а със състояние, което си споделил с други. "Понякога този синхрон между хората, които възприемат света по точно определен начин и това взаимно предаване на тази енергия обуславя този момент и той става съвършен. Най-важното и хубавото е, че тази врата не е само за теб, а за всички, които заедно с теб обитават този пейзаж".

Според Атанас Хранов, всеки рисува своите изходи. А на въпрос защо да влезем през вратите в неговия "Изход" в Галерия Етерна, отговаря:  "Мисията на художника е да рисува света, който познава. И много често хората припознават моите картини като свои - защото светът, чувствата се приповрарят. Любовта е любов навсякъде, красивото е красиво за всички."

Интервюто с Атанас Хранов може да чуете в звуковия файл, а видеорепортаж може да гледате в youtube канала ни и тук:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фестивал "Шоко Арт" се провежда в парк "Каменица"

Фестивал на шоколада "Шоко Арт" ще се проведе тази събота, на 5 октомври, сутринта в парк „Каменица“, район "Източен" в Пловдив.  В тазгодишното издание на шоколадовия фестивал са поканени майстори сладкари да изработят най-дългия шоколад. Всички присъстващи, деца и гости на събитието ще имат възможност да опитат от гигантското лакомство, което ще..

обновено на 05.10.24 в 08:16

Излезе дебютният роман на Ралица Николова

„ Романът на една жена без качества " на Ралица Николова излезе този  септември, с марката на издателство „Жанет 45“.  Главите в книгата носят названията на дните от седмицата. Разказът върви от първо лице, единствено число и е конструиран като дневник, без историята да е изцяло автобиографична. Героинята иска да напише роман, разказва за..

публикувано на 04.10.24 в 10:24

В "Срещите" - за поезията и изтичащото време

С Мая Вапцарова си говорим за поезия. Поезията като въпросителна, като остра удивителна.  Отваряме дума и за почитта на българите към времето и българския календар, който е. един от най-древните.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е.

публикувано на 04.10.24 в 09:46

Алтернатива и утопия в Тракарт Парк

Международен симпозиум „Алтернативата...линията на утопията“ стартира в „ТРАКАРТ ПАРК – Център за съвременно изкуство“. Инициативата за форума е на Фондация „Тракарт-2000“ и „Асоциация „FURNA art & Culture“ – гр. Линц, Австрия, представлявана от Северина Кехайова и Петер Асман. До 11 октомври 16 визуални артисти от Австрия, Италия, Грузия..

публикувано на 04.10.24 в 07:45

Започва деветото издание на Международния китарен фестивал

С фламенко спектакъла „Дуенде“ на Давид Бермудес Фламенко Квинтет“ в Държавен куклен театър Пловдив стартира деветото издание на Международния Plovdiv GuitArt Fest. Пред публиката ще излезе познатата от  най-престижните  световни сцени Ноелия Варгас - единствената фламенко танцьорка посланик на УНИЦЕФ, благодарение на уникалния си талант..

публикувано на 04.10.24 в 07:04