Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската опера ще има дом, но няма да е скоро

В най-скоро време Община Пловдив, Министерството на културата и фондацията „Дом за пловдивската опера“ ще подпишат 3-странен меморандум за изграждане на операта. В него подробно ще бъдат описани стъпките за осъществяването на проекта и да се намери терен, за да има Пловдив достойна опера. Това заяви кметът Здравко Димитров след среща със служебния  министър на културата Велислав Минеков. 
Днес са били обсъдени няколко подходящи терена, но окончателното решение ще бъде взето след обществено обсъждане. Две от местата са близо до река Марица, обсъждан е и теренът на бившия Партиен дом.

„Пловдив ще има опера и тя ще бъде част от емблемата на града. Тя ще бъде многофункционална сграда, с концертна зала и ако има възможности да се реализира в съвременна сграда с акустика, за да стане сред най-успешните в Европа“, заяви проф. Минеков.

По думите на културния министър около 30 - 40 милиона ще струва Домът на пловдивската опера, а за финансирането на скъпото начинание ще се търсят средства не само от държавата, и по европроекти.

20 милиона лева би струвало събарянето на бившия Партиен дом, отделно ще струва изграждането на операта, посочи кметът Здравко Димитров.

Той връчи строителното разрешение на министър Минеков за ремонта на Концертна зала, което се бави около 6 години. Предстои в бюджета на министерството да се заделят необходимите за ремонта близо 10 млн. лв. За тази година в бюджета на Министерството на културата няма средства, посочи проф. Минеков. 

На срещата е била обсъдена и темата за Тютюневия град, като кметът обяви, че община Пловдив е готова да съдейства с всичко необходимо, за да влязат нови правила там и инвеститорите да могат да реализират проектите си. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пламен Монев с нова живописна изложба в галерия "Дяков"

Тазгодишният лауреат на Годишната награда на Галерия „Дяков“ за принос в развитието на живописта Пламен Монев открива  изложбата си „Между Черно и Бяло море“. Живописните му платна  водят почитателите на места, където очите се изпълват с необятността на морската шир, дори когато тя е само загатната. Монев е завършил  Националната..

обновено на 19.09.24 в 10:08

Куклената актриса Мария Лазарова представя книга

Куклената актриса Мария Лазарова написа първата си книга за деца. Повече от 25 години животът й е свързан с ДКТ Пловдив, където участва в стотици постановки, превръщайки се в познати и непознати герои. През 2000 година напуска трупата и се отдава на магията на телевизията. Заедно с нейния син Георги Лазаров – актьор и режисьор, създават..

публикувано на 19.09.24 в 10:05

Увлекателен разказ за Япония от първо лице

Книгата на Юлияна Антонова Мурата „Хай хай, Япония“ ще бъде представена в Дом на културата „Борис Христов“. Това е последната книга от четирилогията с кратки разкази по истински случаи и е послание за приятелство. Юлияна Антонова-Мурата е завършила 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ и немска филология и психология..

обновено на 19.09.24 в 09:12

Два спектакъла на "Сцена на кръстопът"

Спектакълът „Метаморфози по Овидия"  на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград е поредното заглавие, което пловдивската публика ще види в рамките на 28-то издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Спектакълът под режисурата на Стайко Мурджев и сценография и костюми на Никола Налбантов е с номинация Икар..

обновено на 19.09.24 в 08:42

"Вицекралят Банк" гостува на сцената на Драматичния театър

Националният театър на Будапеща – Унгария представя „Вицекралят Банк“ от Йожеф Катона на Голяма сцена на Драматичния театър. Режисьор на спектакъла е Атила Виднянски. Мащабната историческа драма с размаха на Шекспирово платно разказва за смутните времена на Средновековието.  Пиесата заема особено място в историята на Унгария. Забранена от..

публикувано на 18.09.24 в 09:06