Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските университети минават на онлайн обучение

Студенстките съвети искат отсрочка от месец за зеления сертификат

| обновено на 21.10.21 в 10:15
Снимка: Радио Пловдив

От днес Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Университетът по хранителни технологии, Акамедията по музикално, танцово и изобразително изкуство и Аграрният университет минават на онлайн обучение. Причината е изискването на „зелен сертификат“ за студенти и преподаватели, заложена в заповедта на министъра на здравеопазването.

Със заповед на ректора на Пловдивския университет „П. Хилендарски“ проф. Румен Младенов учебните занятия и изпити на всички студенти, специализанти и докторанти във вуза ще се провеждат изцяло в електронна среда. Държавните изпити и защитите на дипломните работи ще могат да се провеждат само ако и изпитващите, и изпитваните притежават зелен сертификат. Забранява се достъпът на външни хора и до сградите, и общежитията на университета.

"И ние минаваме изцяло на онлайн обучение", каза пред Радио Пловдив ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева.

В Университета по хранителни технологии също се въвежда електронно обучение, съобщи ректорът проф. Пламен Моллов. „Онлайн ще са както лекциите, така и ликвидационната сесия. Всички административни звена, включително и катедрите, минават на 50 % присъствие“, обясни той.

В УХТ още в края на септември са направили проучване колко от преподавателите и от студентите са ваксинирани или преболедували КОВИД-19. „Данните показаха, че само 10 % от студентите бяха имунизирани, а за 40 % няма никаква информация. При служителите 45 % са ваксинирани, а 17 % имаха сертификат за антитела“, каза проф. Моллов.

Около 3000 студенти се обучават в УХТ, от които около 600 са в сградата на ВУЗ-а в Пловдив.

В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство 790 студенти също минават на дистанционно обучение, каза ректорът на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева – Новак. „70 % от колегите или са ваксинирани, или са преболедували“, посочи тя.

Припомням, че първо Медицинският университет в Пловдив от началото на учебната година въведе изискването на ваксинационен сертификат или отрицателен PSR или антигенен тест. 

Студентите ще продължат да се обучават дистанционно до влизането в сила на нова заповед на здравния министър, която отменя настоящата. Националното представителство на студентските съвети, обаче, ще поиска отсрточка за влизането в сила на зеления сертификат за висшите училища.

В предаването "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на студентските съвети Даниел Паруше обяви около какви искания са се обединили на извънредната им среща: "Ще изискваме от МФ и МОН да имаме пунктове, които са разрешени за ваксинация във ВУЗ. За да може на един пункт  да се направи имунизация, а на другия - бърз тест", каза Парушев. 

Студентските съвети се надяват на диалог, защото по думите на председателя на националното им обединение, не всичко се рашава с протести.

„Единствено МУ-Пловдив ще се адаптират много бързо, те вече го направиха. Проф. Мурджева даде възможност за зелен сертификат още в началото на учебната година. Те са един от малкото университети, които ще успеят да се справят бързо в тази ситуация“, каза Парушев.

Той сподели още, че по последни данни имунизираните преподаватели преподаватели са между 50 и 75%.

„Единственият начин да разберем какъв процент от студентите са ваксинирани е чрез анкетни карти направени от самите университети“, каза Парушев.

По неофициално проучване, направено от НПСС, ваксинираните студенти у нас са около 20%, каза още Парушев.

Чуйте цялото интервюто с Даниел Парушев в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Рекордни приходи събра фестивалът "Нощ на ангелите" 2024

Петото издание на  Нощ на ангелите събра рекордна сума за два дена. Над 230 000 лева ще отидат за пет благотворителни каузи за хора, борещите се за здравето си.  Събраната сума от тазгодишното издание „Нощ на ангелите“ е двойно по-голяма спрямо миналогодишното. През 2023 г. тя беше малко над 123 000 лева, а сега е 231 672 лева. Към тази сума..

публикувано на 18.09.24 в 16:46

Посмъртно повишиха в звание загиналите в петък военни пилоти

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин, които загинаха в петък при катастрофа на авиобаза "Граф игнатиево", са повишени посмъртно във военно звание, съобщи Министерството на отбраната.   Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно..

обновено на 18.09.24 в 15:12

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира  Ден без загинали на пътя  в рамките на  Дните на безопасността на пътя  между 16 и 22 септември с мото  „Остани жив! Пази живота!“  („Stay alive and save lives“).  Тази година  18 септември  е определен за  Ден без загинали на пътя. Отново  целта е да се..

обновено на 18.09.24 в 15:11

Без автомобили на работа в Областната администрация днес

Служителите на Областна администрация Пловдив слязоха днес за ден от автомобилите си и пристигнаха на работата  пеша, с велосипеди или с градския транспорт. Така станаха съпричастни на националната кампанията в европейската Седмица за пътна безопасност, която минава под мотото „Остани жив! Пази живота!“.  Много от тях пристигнаха на работа с..

публикувано на 18.09.24 в 15:11

Нови шефове на "Колодрума" и Зооветеринарния комплекс

Нов директор има и спортна зала „Колодрума“. Това е Любомир Апостолов , който поема поста от напусналия преди два месеца Никола Панайотов. Той има магистратури по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и по национална сигурност от Военната академия. Работил е и като експерт в Авиоотряд 28 Йордан Алексиев е назначен за директор на общинското..

публикувано на 18.09.24 в 14:59