Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП не прие ограничаване на антибиотиците за животни

Eвpoпeйcĸият пapлaмeнт отхвърли Рeзoлюция нa „Зeлeнитe“, ĸoятo имaшe зa цeл дa oгpaничи изпoлзвaнeтo нa aнтибиoтици в живoтнoвъдcтвoтo. Дoĸyмeнтът получи 450 глaca „пpoтив“, 204 „зa“ и 32 „въздъpжaл ce“.

Πpoмeнитe пpeдвиждaха зaбpaнa зa yпoтpeбa нa aнтимиĸpoбни cpeдcтвa зa ycĸopявaнe нa pacтeжa и yвeличaвaнe нa дoбивa, ĸaĸтo и нa зaбpaнaтa зa yпoтpeбa нa aнтимиĸpoбни cpeдcтвa, зaпaзeни зa лeчeниe нa няĸoи инфeĸции пpи xopaтa.

Мартин Хауслинг от групата на Зелените, един от лидерите на идеята, още през 2016 година казва:  Много са антибиотиците, използвани директно в угояването на животните. Повече антибиотици се дават на здрави животни, отколкото на болни хора. Това трябва да се поправи спешно“.

Но предложението за тези промени не издържа на хилядите възражения на ветеринари и фермери, наздравни организации, а и позиции на държавни институтции, които се обявиха против.

Българските евродепутати, с едно изключение, също гласуваха против. Асим Адемов от ГЕРБ/ ЕНП обясни това като успех на експертността над популизма.

„ Ако това популистко решение беше прието, щеше да има негативо влияние върху здравословния статус на животните, хуманното отношение към тях и продуктивността. Щеше да навреди и на ветеринарните лекари“.

Страницата е затворена засега, казва Адемов. Тук са на едно мнение с  Радан Кънев от Демократична българия/ЕНП. Но само дотук, защото Кънев, единствен от българските представитили в европарламета,  гласува за зеленото предложение.

Той обоснова решението си с множеството експертни коментари и дебат в самата група на ЕНП, които го убедили в резонността на мерките. Според него сега  „тъпкането на животните, които ядем с антибиотици ще продължи и разпростанението на бактерии с антибиотична резистентност, които са причина за смъртта на десетки хиляди хора, ще продължи да се увеличава.“

Едни от най- сериозните опоненти на Резолюцията на Зелените са ветернирантите лекари, според които тезите на политиците едва ли не отричат професията им.

Д-р Вяра Гришина от Сдружението „Ветеринарна е- практика“ също смята, че дебатът за лечението с антибиотици не е приключил, но е категорично доволна от позицията на Европарламента. По думите и така са спасени не само животни , отглеждани със стопанско значение, които не биха могли да се лекуват, но и домашните любимци на милиони европейци.

Д - р Гришина обяви, че контролът върху ползването на атибиотици се ограничава, включително и в България. Увеличава се приемът на пробиотици и прилагането на вакснии, за да си избегне разболяване. Освен това препаратите вече са твърде скъпи и за фермите прилагането има става дори икономически неизгодно.

Тя смята, че разговорът има продължение и в посока на ползването на антибиотици от хората. Особено опасно е, когато те си ги предписват сами, предписват ги и на домашните животни.

Това трябва да спре, категорична е д-р Вяра Гришина.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51