Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връзката между ваксинацията и икономическия растеж е пряка

"Много пряка е връзката между ваксинацията и икономическия растеж на една страна. Ще се върна назад, за да напомня стереотипа при социализма, че  ако искате нещо да не стане, говорете много за него или създайте комисия", заяви икономистът и преподавател в ПЕ „Паисий Хилендарски“ Светозар Гледачев.

„Хората казват, че щом нещо много се говори, то не е така, нещо не е както трябва. Тогава обикновеният човек не вярваше на държавата, защото всичко беше по телевизията и във вестниците „прекрасно“, а в магазините нямаше стока. И когато се казваше, че всичко в страната е добре и прекрасно, накрая то се срина,  очаквайте вдигане на цените или недоимъци“.

По думите на Гледачев, колкото повече се говори сега за ваксинацията, толкова повече хората не вярват на тези, които говорят. Мисленето от годините на социализма се е пренесло автоматично като стереотип и в наше време.

„Ако погледнете картата на света обаче, ще видите че страните, които са най-ваксинирани, са най-развити. Те са на север – Норвегия, Швеция,  Дания, Холандия, Франция, Германия към Централна и Източна Европа се появява пояс от хора, които не вярват във ваксинацията – това са бившите социалистически страни без изключение. Това е манталитет и начин на мислене. В развитите страни изобщо не си поставят такива въпроси, защото са приели, че управлението е за полза на обществото и на всички. Затова и икономиката им върви напред“.

Гледачев бе категоричен, че независимо че караме западни коли, сме останали в миналото и разсъждаваме по старите стандарти.

„На българина и на бившите социалистически страни трябваше да им бъде забранено да се ваксинират и те тогава щяха да търсят дори връзки, за да го направят“.

По думите на Гледачев, икономиката на Италия днес работи добре, защото хората масово отиват там да пазаруват, знаейки, че всички магазини са отворени и всички хора са ваксинирани. Икономиката им работи и италианците печелят. Същото се опитват да направят сега и гърците, които са близки до нашия манталитет, но когато икономиката определя бъдещето им,  хората ходят с маски и всички знаят, че там е безопасно.

„В развитите държави имат организирано съзнание. Вярвам, че средният българин е много по-интелигентен от средния европеец, но начинът на организация на българското общество пречи да догоним Европа“.

"Бъдете европейци в мисленето си, което означава ваксинирайте се, защото по този начин се грижите за спасяването на другия.  Когато един човек е здрав, той е щастлив, когато едно общество е здраво, то е богато. Ние в момента не сме нито богати, нито щастливи". 


Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

публикувано на 19.09.24 в 11:22
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04