Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивски социалисти за оставката на Корнелия Нинова

Корнелия Нинова от БСП
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка, а причина станаха лошите резултати на парламентарния вот, където столетницата финишира на четвърто място, след ДПС. Радио Пловдив потърси коментар двата лагера в столетницата -  противниците и привържениците на Нинова от града на тепетата.

Доцент Георги Йорданов, член на Изпълнителното бюро на БСП заяви, че с оставката Корнелия Нинова поема отговорност за резултатите на парламентарните избори на 14 ноември.

„Резултатите на БСП в отминалите избори за НС са ясни. Те не са добри за БСП. Най-естественото нещо е председателят да подаде оставка. Искам само да направя уточнение, че с оставката политическата отговорност е поета от председателя в лично качество и ИБ, което по устава е функция и екип на председателя, няма нужда да подава оставка. Той изпълнява своите дейности и задължения до момент, в който председателя на партията изпълнява тази функция“, обясни доцент Йорданов.

Той допълни, че оставката на Корнелия Нинова трябва да се депозира пред конгрес на БСП, който да вземе решение и да насрочи процедура за нов председател.

„Предложението на Изпълнителното бюро, е той да бъде насрочен за първата седмица на януари следващата година“, обясни Йорданов.

БСП-Пловдив призовава Нинова да спре с лъжите и да спести унижението на социалистите

Ден преди оставката на Нинова за нея настояха в писмо 60 социалисти от Националния съвет, кметове и председател на градски организации. Сред тях беше и Димитринка Вакрилова, председател на Градския съвет на БСП-Пловдив. Тя припомни, че организацията на столетницата в града има позиции от 2019 година, от 2020 година и от началото на 2021 година, в които се е искала оставк ата на Корнелия Нинова.

„Абсолютно закъсняла е оставката на Корнелия Нинова. Затова не можем да я приемем на акт за отговорност, а е по-скоро от една отчаяйна постъпка на един провален лидер. Ние не изпадаме в никакъв случай в еуфория, защото отново сме свидетели на бутафорни действия и опит за отлагане“, коментира Вакрилова.

Според нея конгрес на партията трябва да има до две седмици, а днес Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП-Пловдив ще излезе с официална позиция, която ще бъде изпратена на „Позитано“ 20.

„Чрез вашия ефир и чрез бюрото на ГС на БСП-Пловдив искам да се обърна към госпожа Нинова. Госпожо Нинова, наиграхте се добре. Спрете с лъжите и спестете унижението на всички социалисти. Идете си с достойнство“, каза още Вакрилова.

Интервютата с доцент Георги Йорданов и с Димитринка Вакрилова можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01