Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Био сладолед от Розино е сред 10-те най-добри в света

4
Отличеният български био сладолед в Рим

Български сладолед, произвеждан в карловското село Розино, попадна в класация на 10-те най-добри сладоледи в света. Това стана на Международния форум„Gelato World Heritage”, организиран от Италианската асоциация на майсторите джелатиери, където в крайната селекция единственият производител от ЕС се оказа българската биоферма, която го прави.

Сладоледът е с име Атила и е решен в зелено и червено. Създаден е от местни суровини, които екипът успява да пренесе от България, за да направи на място уникалния вкус.

Пълномасленото кисело мляко, вложено в сладоледа, е от нестабилизирано и нехомогенизирано биволско мляко от порода Българска Мурра. Към него  майсторите начело с главния технолог Албина Ясинская  добавят диви горски боровинки, всичко това – гарнирано с бял шоколад, оцветен в зелено със смесването на куркума и  синя спирулина.

„Самият вкус – освен че трябва да се опита – имаше символика. Искахме да пресъздадем една традиция чрез нов, по-модерен начин, да покажем връзката между Италия и Бъглария от древни времена, защото тези горски боровинки, които сами събрахме, се оказа, че растат на стар Римски път, Виа Траяна се казва, и по него дори е минавал великият Атила, който е имал за цел да стигне до Рим“- разказва Мирела Янакиева, мениджър бизнес развитие във фермата.

Съчетавайки всичко това, българският сладолед е отличен със специална награда от Академия за занаятчийско джелато, кръстена на кралят на сладоледа „Алберто Пика“. Признанието е поредно вдъхновение за екипа на биофермата, който може да се похвали с разраборката на общо над 360 вида сладолед. И това не е единственото производство на екипа от близо 70 души. В мандрата им – ръчно и без консерванти - се произвеждат различни млечни продукти. От общо 140 животни – по равно крави и биволи на свободна паша.

Екипът на българската биоферма, разположена на географската ширина на италианския регион Тоскана и френския Прованс, вече мисли за нови предизвикателства с натурални продукти от Розино, които да направят разпознаваеми страната ни като тяхна съкровищница.  

Още за сладоледа и как се прави бизнес в трудното време на ковид-криза, чуйте в репортажа в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Лоша миризма заради липсваща канализация тормози хората в Брезово

Липсата на канализация в град Брезово създава сериозен проблем за жителите на града в горещините. Сигнал за това подаде един от жителите на града - Иван Добревски. По думите му заради изливането на обратни води в коритото на река Брезовска, която заради жегата е пресъхнала, в градчето се разнася непоносима миризма.  Според Добревски преди..

обновено на 16.07.25 в 19:22

ВиК бори сушата в Брестовица... с мониторинг

Мониторинг на потреблението на вода в пловдивското село Брестовица започнаха от ВиК –Пловдив. До тук се стигна след като и тази година част от живеещите там страдат от безводие и повече от 10 дена чешмите им са пресъхнали. Решението беше взето на спешна среща между местното население, кмета на Брестовица, зам.-кмета на община Родопи Емилия..

публикувано на 16.07.25 в 16:19
Георги Киряков

Протестите срещу прокурорския произвол са за правова държава

Протестите, които ще видим днес, са граждански отпор и са свързани с поредния опит на някои политически фигури да използват държавата и силовите структури за разправа с политическите си опоненти. Това заяви в програма "Точно днес" политологът Георги Киряков.  Според него именно затова тази гражданска акция ще има много по-широк отзвук, макар че..

публикувано на 16.07.25 в 10:29

2700 заявления за помощ за отопление са подадени в Пловдив

Над 2700 заявления за целева помощ за отопление са подадени само за 15 дни за предстоящия зимен сезон – съобщи в интервю за Радио Пловдив Десислава Йорданова – началник на отдел „Социална закрила“ в дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив. Тя уточни, че броят на хората, които желаят тази помощ се увеличава, в сравнение с миналата година...

публикувано на 16.07.25 в 09:08

Таксите за платено висше образование ще се намалят до 40%

Актуалното от поредните промени в образованието. На дневен ред излизат високите такси за висше образование, платена форма. От една страна идеята е да се обучават по-малко, но по-качествени студенти, но от друга това не се харесва на университетите.  Битката за намаляване на таксите поведоха от Софийския университет, следват ги студенти от Велико..

публикувано на 16.07.25 в 08:59