Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прожекция на филма "Първият театър" в Нощта на театрите

В Нощта на театрите и по повод приближаващия 140-и юбилей на Драматичен театър-Пловдив ще излъчим въс Фейсбук страницата на театъра филма на Пенка Калинкова  „Първият театър“. Заповядайте онлайн на 20 ноември от 19 часа! Видеото ще бъде достъпно до 22.11.2021 г.

Филмът "Първият театър" е една от рожбите на Пенка Калинкова, в чието сърце пловдивският драматичен театър заемаше специално място. Пенка също винаги ще има специално място в историята на първия ни театър - тя е съхранила безценна театрална памет за поколения българи напред. "Първият театър" ще ви срещне с много творци, оставили своя дълбок отпечатък на сцената на Драматичен театър-Пловдив.

Филмът е създаден преди 10 години по повод 130-годишнината на театъра. Над него са работили още Борислав Василев, Борислав Б. Василев, Любомир Караджов и Владислав Севов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петя Кокудева ни отвежда с къси разкази в 24 държави

Писателката Петя Кокудева е любопитен автор, който умее да повежда в странни светове. Този път - в 24 държави в различни посоки и краища на света, за да ни разкаже 100 много кратки истории. Те разкриват не само нейното пристрастие да се среща и общува с различни хора, но и вкоренената в народопсихологията им порода, в която прозират мъдрост, искреност,..

публикувано на 21.08.24 в 09:53

Изложба "Море" открива Светлозар Чавдаров

Директорът на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив Светлозар Чавдаров ще представи самостоятелна си изложба " Море ". Откриването е тази вечер от 18:30 часа в Картинна галерия "Даново училище" - Перущица.  Изложбата се реализира по покана на Историческия музей в Перущица и ще може да се разгледа в следващия един..

публикувано на 21.08.24 в 08:00

ДКТ "Васил Друмев" - Шумен представя в Пловдив "Осъдени души"

Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен представя на сцената на Лятно кино „Орфей“ “Осъдени души“. В главната роля на отец Ередия зрителите ще видят Николай Илиев, който се завръща на театралната сцена с произведението на Димитър Димов след 10 години. Той ще си партнира с Елена Петрова – Фани Хорн, а в ролята на французина Жак Мюрие..

публикувано на 21.08.24 в 07:04

Епископската базилика в юлското издание на ЮНЕСКО

При мен пристигна юлският брой на World Heritage Review. Щастлив съм, че заедно с дирекция „Туризъм“ на община Пловдив включихме един от най-знаковите ни обекти – Епископската базилика на Филипопол в официалното издание на Центъра за културно наследство на ЮНЕСКО, което бе публикувано в рамките на 46-тата сесия на Комитета за световно наследство...

публикувано на 20.08.24 в 13:05

"Пиеса" представя самостоятелна изложба на Полина Станчева

Самостоятелната изложба „ Отражения от пейзажа ” на пловдивската художничка Полина Станчева ще се открие в четвъртък, на 22 август 2024 г. от 18:30 часа в ателие PIESA, ул. „Оборище“ 10 А, Пловдив. На откриването ще свири талантливата цигуларка Мария Рамълчанова, която живее и твори във Виена. Събитието се реализира по покана от..

публикувано на 20.08.24 в 09:41