Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автоексперти искат нов орган да контролира трафика


„За нас като експерти бе мого важно да разберем дали е имало спирачен път, което ни дава отговор на това дали шофьорът е бил адекватен, дали не е бил заспал-каквито бяха първоначалните индикации, както и каква е била траекторията на автобуса. Това каза по повод инцидента с македонския автобус на магистрала „Струма“ бившият автомобилен съсезател Румен Дунев, който е председател на Управителния съвет на Сдружение автотехнически експертизи по пътна безопасност. Дунев е част от екипа експерти, които проучват пичините за инцидента.


„На място, когато отидохме, видяхме, че има наистина на две места следи от спирачки, което показва, че до последно шофьорът се е борил и е искал да овладее автобуса“, каза още Румен Дунев. Сроден него на мястото няма данни, че автобусът е спукал гума, каквито предположения имаше по-рано. Дунев уточни, че само следователите имат достъп до останките от автобуса, а той и останалите автомобилни експерти правят оглед само на пътя. 

Експертът цитира очевидец, който е работил като охрана на пътна техника в отсрещното платно. Според него, след като се е чул тътен, автобусът се е движил вече горящ.

Румен Дунев потвърди мнението, че причина за гибелта на 45-те пътници е факта, че автобусът  се е заклещил между мантинелите в средата на магистралата и вратите са били притиснати.

„Според нас, след като е имало някакво произшествие на борда на автобуса, водачът най-вероятно е предприел маневра да прибере автобуса плътно вдясно, да намали и да спре. Това ние виждаме в неговите действия“, каза Румен Дунев. На това място обаче, според Дунев, маркировката на пътя е силно захабена и той предполага, че това допълнително е попречило на шофьора да се ориентира и да контролира успешно автобуса в този момент.

Препоръката на автомобилните експерти е за създаване на единен контролен орган, който да не допуска движение на автобуси и камиони с неизправни или манипулирани контролни системи.

„Не е тайна, че голяма част от трафика, който пътува за Европа, знае, че България е къса отсечка, контролът е нисък и си позволяват да карат без да почиват, да използват камиони и автобуси с манипулирани системи за изгорели газове или тахографите, за да може да се движат с по-голяма скорост. Това са автомобили, които се движат само на Балканите“, каза още Румен Дунев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

80% от студентите на ТУ желаят реализация и кариера в България

Заместник-ректорът на ТУ –София по Международна дейност и интеграция проф. Лидия Гълъбова откри 18-то издание на традиционния форум „Ден на кариерата“- Пловдив. Изложението се провежда по инициатива на ръководството на филиала и на „Център Кариера и възпитаници“ на ТУ-София в централното фоайе на IV-ти учебен корпус на ул.“Цанко Дюстабанов“ 25  с..

обновено на 23.10.24 в 20:25

Далеч сме от единна политика на БРИКС срещу Запада

"Такава група като Русия, Иран и Китай има едни икономически и политически интереси. Останалите страни имат различна икономика, различна свързаност със Запада и е сравнително трудно тази групировка да има някаква единна политика". Това каза икономистът проф. Ганчо Ганчев за страните в БРИКС. Форум на организацията се провежда в руския град Казан...

публикувано на 23.10.24 в 16:50

От показните акции не може да се очаква сериозна ефективност

Защо години наред никой не смее да каже за кои партии се купуват гласове? Защо разследванията не помагат купувачите на гласове да бъдат осъждани? Питаме бившия  министър на вътрешните работи и действащ адвокат Емануил Йорданов. „Аз винаг исъм бил против показните акции и не мисля, че от тях може да се очаква някаква сериозна ефективност. Не..

публикувано на 23.10.24 в 16:49
Проф. Красимир Калинов

Избори ще има, докато не избухне нещо в обществото

МВР-акциите и редовните социологически проучвания на общественото мнение преди вота поощряват или отблъскват гражданите да отидат да урните? Защо очакваме пореден отрицателен рекорд с избирателната активност тази неделя? Има ли дъно (не)представителността на политическата класа?  Според математика и социолог проф. Красимир Калинов, който е бивш..

публикувано на 23.10.24 в 16:35

Програма за костното здраве започва в УМБАЛ "Св. Георги"

УМБАЛ „Свети Георги“ стартира програма за подобряване на костното здраве. Проектът обединява лекари и медицински сестри, работещи в екип със специална насоченост в лечението на остеопороза, остеопения и хиповитаминоза D.   Според проф. д-р Мариела Генева-Попова, началник на Клиниката по ревматология, инициативата е свързана с това да бъдат..

публикувано на 23.10.24 в 10:56